[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii5 Martie 2019 07:00

Jocul abil al democraţilor şi oferta generoasă pe care o poate primi blocul ACUM

Partidul Democrat a invitat componentele blocului electoral ACUM (Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate) la negocieri privind crearea viitoarei coaliţii de guvernare. Chiar dacă putea fi anticipată, această mişcare e una bune gândită şi care deschide noi posibilităţi în faţa democraţilor. 

Liderii blocului ACUM au respins invitaţia la negocieri, dar ei nu au luat în calcul două momente extrem de importante: eventuala poziţie a partenerilor occidentali şi posibila ofertă pe care o pot face democraţii şi care, cel mai probabil, va frapa prin generozitatea sa. În primul rând, despre partenerii occidentali – în scurt timp, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, iar pentru anumite forţe europene e foarte important să meargă în scrutin cu mesajul că au reuşit din nou să asigure o guvernare pro-europeană în Moldova. Din acest punct de vedere, nu este greu să ne dăm seama că asupra liderilor blocului ACUM se va exercita o anumită presiune. Refuzul de a acţiona aşa cum eventual ar putea sugera europenii, îi poate costa scump pe cei din blocul ACUM, care sunt parte a celei mai  mari familii politice europene – Partidul Popular European. Până la această etapă, PDA şi PAS au beneficiat de suportul masiv al PPE şi, dacă PPE va avea nevoie de o coaliţie pro-europeană la Chişinău, cei din blocul ACUM vor fi într-o situaţie destul de delicată. Da, liderii blocului ACUM pot spune că actuala guvernare şi-a pierdut credibilitatea în ochii europenilor şi că aceştia nu-şi doresc să mai aibă de a face cu ei. Este adevărat – europenii au de ce să fie nemulţumiţi de Vlad Plahotniuc, Pavel Filip, Andrian Candu etc. Dar dacă actuala conducere a PD ar trece pe planul secund? Spre exemplu, e aproape sigur că Pavel Filip nu va mai fi Premier. De asemenea, se aud voci care spun că Vlad Plahotniuc poate accepta o detaşare oficială temporară de politicul moldovenesc (cum a mai făcut anterior de două ori). Şi cu Andrian Candu în funcţia de Speaker nu e totul clar. Deci, pot apărea premise când cei care i-au „supărat” pe europeni nu vor mai fi în prim plan, iar necesitatea unei noi coaliţii peo-europene va fi una pronunţată.

O astfel de coaliţie, putem presupune că ar putea fi preferată şi de americani. Având problemele din Ucraina, dar şi pornind de la necesitatea de a asigura o stabilitate şi un control politic oarecare la frontiera NATO, pentru SUA e important ca la Chişinău să nu se instaleze un guvern pro-rus sau un guvern din care ar face parte şi forţe pro-ruseşti. De aceea, putem deduce că cea mai bună soluţie pentru SUA ar fi o nouă coaliţie pro-europeană cu înlăturarea (dacă acest lucru va fi posibil) a anumitor persoane (care până acum au fost puternic asociate cu procesul decizional) din prim planul politicii moldoveneşti. Iarăşi, cei din blocul ACUM riscă mult dacă nu vor lua în calcul mesajele directe sau indirecte pe care le vor primi din partea SUA.

PD are strategi buni, care, cu siguranţă, au luat în calcul toate aceste aspecte atunci când s-a decis lansarea invitaţiei la negocieri pentru blocul ACUM. Ştiind modul în care acţionează de regulă PDM, putem presupune că acesta a pregătit deja următoarea acţiune, pe care o va demara chiar dacă blocul ACUM va rămânea ferm pe poziţii şi nu va da curs invitaţiei la negocieri. Neoficial se vorbeşte că oferta PD ar putea fi funcţia de Prim-ministru pentru blocul ACUM şi partajarea sferelor de influenţă în Executiv 50 la 50. Iar dacă această ofertă va fi suplimentată de retragerea din prim planul vieţii politice a exponenţilor PD, care până acum au participat nemijlocit la procesul decizional, cei din blocul ACUM vor trebui să caute argumente serioase pentru a-şi explica eventualul refuz.

Desigur, putem admite (şi cel mai probabil aşa şi se va întâmpla) că blocul ACUM nu va accepta nici măcar o astfel de ofertă a PDM şi nici eventualele argumente cu care vor veni partenerii externi. Dar şi în acest caz, PDM va ieşi în câştig. Pentru că nimeni şi nimic nu-i va mai putea opri pe democraţi de la „asumarea responsabilităţii pentru soarta ţării, în condiţiile în care alte forţe politice au demonstrat că nu le pasă de prezentul şi viitorul RM”. Iar ce metode vor fi puse în funcţiune pentru ca PD „să-şi poată asuma răspunderea pentru ţară”, aceasta deja e altă temă.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...