[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important27 Ianuarie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova

În această săptămână, Președintele Igor Dodon a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu va candida la alegerile parlamentare pentru funcția de deputat şi a venit cu un apel special către cetăţenii ţării cu privire la desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova. Totodată, şeful statului şi-a reiterat suportul pentru Partidul Socialiştilor. Anunţul Preşedintelui a făcut ca tabloul scrutinului parlamentar să devină cât se poate de clar.   

Tot în această săptămână, Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu doritorii de a crea Mișcarea Populară Patriotică de susținere a Președintelui țării și a statului prezidențial. Chiar dacă e la început de cale, e clar că această Mişcare va juca un rol important în politica din Republica Moldova şi nu e exclus chiar faptul că va da tonul evoluţiei evenimentelor din continuare.

De asemenea, în această săptămână, şeful statului a avut o întrevedere cu conducătorii instituţiilor media din Moldova, în cadrul căreia au fost abordate mai multe teme de interes public şi politic sporit.

Printre alte acţiuni ale şefului statului în această săptămână, pot fi menţionate: vizita la Mihail Suetnov, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, colonel-medic în retragere, care la data de 20 ianuarie a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani (Președintele i-a conferit „Ordinul Republicii”); întrevederea cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov; întrevederea de lucru cu președintele Asociației Obștești „Uniunea Veteranilor de Război din Afganistan”, Mihail Mocan etc.

Cu titlu de concluzie se poate de spus că Preşedintele a avut parte de o săptămână destul de activă, care a inclus şi evenimente de puternic impact la nivelul întregii societăţi.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 până în 2016 a fost Preşedinte al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...