[ X ]
[ X ]
Important23 Decembrie 2018 13:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova  

În această săptămână, Preşedintele Igor Dodon a prezentat raportul de activitate pentru primii doi ani de aflare în funcţie. 

„Au fost doi ani destul de dificili, cu mai multe provocări, dar au fost doi ani cu rezultate bune. Am făcut față tuturor provocărilor”, a declarat Președintele.

Potrivit spuselor sale, „în premieră, Parlamentul a mers la unele măsuri, care, anterior nimeni nu putea să și le închipuie”. Şeful statului a spus că, fiind blocat de guvernare, a avut de ales între a scoate oamenii în stradă şi a acţiona pe căi democratice, venind cu inițiative. „Eu am ales calea a doua, consider că a fost o decizie corectă. Am început să vin cu diferite propuneri, cum ar fi referendumul, astfel: anularea legii miliardului, lărgirea competențelor Președintelui, predarea Istoriei Moldovei, reducerea numărului de deputați. Partidul Democrat a blocat aceste inițiative. În afară de acestea, Președinția a venit cu zeci de inițiative. În această perioadă, de 2 ani, am avut o luptă între instituții, dar am evitat destabilizarea”, a spus Igor Dodon.

Referindu-se la relațiile externe ale Republicii Moldova, Preşedintele a declarat: „Noi nu vrem să facem prietenie cu cineva și împotriva cuiva. Republica Moldova poate supraviețui dacă va avea relații bune și cu Estul, și cu Vestul. Mi-am asumat această abordare și am mers în mai multe state. În 2 ani, au avut loc 34 vizite oficiale și vizite de lucru, dar și întrevederi cu 23 președinți de state. Prima mea vizită oficială a fost în Federația Rusă, așa cum am promis în campania electorală. În relația cu Uniunea Europeană suntem foarte pragmatici, noi vrem să păstrăm relații. Cu Statele Unite al Americii (SUA) avem divergențe în ceea ce ține de construcția ambasadei noi. Eu sper că vom continua dialogul cu partenerii din SUA pe acest subiect. Cu Turcia am semnat un acord de parteneriat strategic, începând cu acest an. Cu Israel avem câteva zeci de mii de lucrători din Republica Moldova care se află temporar, am convenit că în timpul apropiat va fi semnat acordul cu privire la pensii”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele a anunțat şi despre lansarea unei mișcări naționale. „Consider că, în pofida tuturor provocărilor, noi am reușit, în această perioadă, să venim cu rezultate bune, pe care le simt cetățenii Republicii Moldova. Partidul Democrat a încercat să mă provoace, noi am rezistat împreună, dar eu cred că ajunge. Mai departe așa ceva nu se poate, de aceea am decis să accept inițiativa cetățenilor de a crea o Mișcare națională populară „Președinte puternic – stat puternic”, care va fi reprezentată în fiecare raion. Această mișcare va fi pentru apărarea statalității și a principiilor noastre. Pe parcursul a 30 de zile această mișcare va fi creată. În ianuarie, eu voi invita reprezentanții raioanelor pentru a vorbi cum mergem mai departe. Noi nu vom mai accepta acțiunile întreprinse de Parlament față de instituția prezidențială. Alte soluții nu avem”, a declarat şeful statului.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 până în 2016 a fost Preşedinte al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...