[ X ]
[ X ]
Editorial7 Noiembrie 2017 07:00

Cum ar putea fi folosite partidele „moarte” din Moldova la următoarele alegeri

Acum câteva zile, am participat, alături de cunoscutul analist politic, Andrei Popov, la o emisiune de la „Europa Liberă”, moderată de cunoscuta jurnalistă, Natalia Morari. Iar una din temele discutate în platou a fost un posibil boicot al următoarelor alegeri parlamentare de către partidele de opoziţie. La acest subiect, care mi se pare destul de important, aş dori să mă refer în rândurile de mai jos.

Boicotarea alegerilor parlamentare următoare ar fi cea mai proastă soluţie pentru partidele de opoziţie (reală) şi un cadou pentru actuala guvernare. Or, printr-o simplă mişcare, aceasta ar înlătura orice urmă de împotrivire (politică) şi şi-ar asigura practic în totalitate controlul asupra viitorului Parlament.

Să admitem că cele mai importante partide de opoziţie vor decide să boicoteze viitoarele alegeri. Ce vor obţine din aceasta? Absolut nimic! Probabil, partidele care examinează această idee se gândesc că, în acest caz, legitimitatea scrutinului va fi pusă sub semnul întrebării. Dacă gândesc astfel, aceste partide greşesc amarnic. Oficial, în Moldova avem vre-o 45 de partide, chiar dacă multe sunt „moarte” şi există numai pe hârtie. Să zicem că alegerile vor fi boicotate de trei, patru sau cinci partide, dar restul vor participa. Cu siguranţă, puterea va găsi posibilitate de a reanima minimum 20 dintre partidele „moarte” pentru a arăta că boicotul opoziţiei nimic nu înseamnă, nu e relevant. Unora dintre liderii partidelor „moarte” li se vor da bani, altora li se vor închide dosarele, celor din a treia categorie li se vor oferi funcţii. Într-un cuvânt, peste noapte vor „reînvia” zeci de partide şi, chiar dacă se vor comporta ca nişte „zombi” politici, vor crea atmosfera necesară pentru a spune că alegerile au avut loc în condiţii democratice şi nu există motive pentru a pune la îndoială legitimitatea lor.

Greşesc partidele de opoziţie şi dacă cred că, prin decizia lor, ar putea determina o prezenţă sub orice critică a alegătorilor la votare. Da, prezenţa ar putea fi mai slabă decât de obicei, dar cu siguranţă va fi suficientă pentru validarea rezultatelor alegerilor. Guvernarea are capacitatea de a mobiliza minimul necesar de alegători în acest sens.

Ce vor obţine în acest caz partidele de opoziţie? Doar că presa va anunţa, iar observatorii vor menţiona în rapoartele lor că unele partide au boicotat alegerile. Ce va obţine guvernarea? Practic, întregul control asupra Parlamentului. Şi încă ceva: în patru ani în afara Parlamentului, opoziţia pur şi simplu va „muri”. Politic, desigur.

De aceea, cred că soluţia unui eventual boicot al următoarelor alegeri este una proastă. Atâta timp cât în Moldova există zeci de partide „moarte”, dar care pot fi reactivate în orice moment, o astfel de soluţie nu trebuie examinată la modul serios.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...