[ X ]
[ X ]
Important13 Mai 2017 10:00

(INTERVIU) Valeriu Ghileţchi: „Crearea grupului Popular European are drept scop consolidarea forțelor de centru-dreapta”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Valeriu Ghileţchi, lider al grupului parlamentar al popularilor europeni, a povestit de ce grupul parlamentar pe care-l conduce a susţinut modificarea sistemului electoral, de ce îşi doreşte să devină a treia forţă în Parlamentul RM, care va fi activitatea şi poziţionarea grupului din continuare, rolul pe care-l va juca grupul în ceea ce ţine de o posibilă reconfigurare a guvernării etc.

T: Dle Ghileţchi, grupul parlamentar pe care-l conduceţi a susţinut modificarea sistemului electoral. Ce a stat la baza deciziei grupului?

V.Gh.: La baza deciziei grupului de a susține modificarea legislației electorale este, în primul rând, dorința de a îmbunătăți semnificativ sistemul electoral. În nenumărate rânduri, atât experți de peste hotare, cât și cei de pe loc, dar și cetățenii au exprimat mai multe critici față de sistemul actual de alegere a deputaților. Nemulțumirea cea mai mare se referă la procedura de formare a listelor de partid. Toți candidații, indiferent de abilitățile lor, doresc să fie puși pe locurile fruntașe care să li se asigure trecerea în Parlament. Acest element prezintă o oportunitate de corupție oferind unor oameni posibilitatea să cumpere locurile de trecere. Anume acest lucru induce impresia că deputații actuali nu reprezintă populația din teritoriu și nu sunt direct responsabili față de alegătorii săi. Astfel, avem nevoie de o apropiere a deputatului de alegătorul său, dar aceasta trebuie să fie una echilibrată.

În al doilea rând, se cerea găsirea unui consens larg privind modelul pe care urma să-l adoptăm. Personal am optat pentru un model proporțional cu liste deschise. Din păcate, această propunere nu s-a bucurat de o susținere largă a clasei politice. Pe de altă parte, PD a pledat insistent pentru introducerea sistemului uninominal. Am explicat în repetate rânduri că sistemul uninominal este mult prea radical și poate avea consecințe politice nefaste. Din cauza aceasta am optat pentru respingerea votului uninominal și acceptarea modelului mixt, care este unul mai echilibrat.

Totodată, în condițiile în care avem un număr mare de cetățeni peste hotare, este important să ne asigurăm că și vocea acestora este reprezentată în Parlamentul RM prin deputați aleși în mod direct de ei.

În al treilea rând, noi vom vota în lectura a doua sistemul mixt cu condiția că vor fi luate în calcul recomandările Comisiei de la Veneția și propunerile noastre. Printre propunerile esențiale vor fi: renunțarea la revocarea deputaților, formarea circumscripțiilor pentru diasporă și cei din stânga Nistrului, finanțarea și mediatizarea campaniilor electorale, coborârea pragului electoral.

T: Aţi anunţat că grupul parlamentar pe care-l conduceţi îşi doreşte să devină a treia forţă în Parlamentul RM. Aţi putea dezvolta această idee ca să fie clar ce aţi avut în vedere?

V.Gh.: La momentul actual, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat sunt primele două forțe politice în Parlamentul RM. Crearea grupului Popular European are drept scop consolidarea forțelor de centru-dreapta. Această formă de organizare oferă deputaților o modalitate mai bună de reprezentare și consolidare, dar și mai multe atribuții regulamentare. Vom fi un grup destul de vocal și vom participa plenar la procesul de luare a deciziilor. Ne propunem să avem o identitate politică clară. După plecarea PLDM în opoziție se cerea o dimensiune conservatoare în cadrul majorității parlamentare pe lângă cea liberală și cea social democrată. Prin acțiunile noastre vom încerca să ne impunem punctul de vedere în baza angajamentelor politice pe care ni le-am asumat în fața alegătorilor, iar dacă va fi cazul, ne vom opune unei influențe politice exagerate venite din partea unui singur partid.

T: Cum vedeţi activitatea şi poziţionarea din continuare a grupului pe care-l conduceţi?

V.Gh.: Consider că pe segmentul de centru-dreapta există un vid care ar putea fi umplut cu ajutorul grupului Popular European. Am anunțat că vom activa în strânsă colaborare cu Partidul Popular European din Moldova. În activitatea noastră ne propunem să susținem inițiativele care reies din Acordul de Asociere, dar și din alte documente agreate cu partenerii de dezvoltare, cum ar fi Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional. În același timp, vom promova valori conservatoare împărtășite de partidele popular europene. Este important să dăm dovadă de gândire critică. Astfel, orice inițiativă va fi analizată minuțios, pentru ca aceasta într-adevăr să ducă la îmbunătățirea calității vieții în Moldova.

T: Se fac diferite presupuneri despre rolul pe care-l va juca grupul pe care-l conduceţi Dvs. în ceea ce ţine de o posibilă reconfigurare a guvernării. Care e poziţia Dvs. în acest sens?

V.Gh.: Personal cred că este important de consolidat majoritatea pro-europeană din Parlamentul RM. Nicidecum nu dorim să luăm locul cuiva sau să alungăm pe cineva de la guvernare. Azi mai mult ca oricând, Moldova are nevoie de un puternic front comun care ar implementa reformele necesare pentru a continua parcursul nostru european. Conlucrarea mai multor forțe în Parlament ar transmite și un important mesaj societății, care este în continuare divizată și polarizată. Ar fi o mare iresponsabilitate să neglijăm pericolul de preluare a puterii de către forțele revanșarde antieuropene. Este vital să depășim diferențele pe care le avem și să ne așezăm la aceeași masă pentru a soluționa problemele cu care ne confruntăm.

T: Credeţi că actualul Parlament va reuşi să aibă o majoritate parlamentară pro-europeană până la finele mandatului său?

V.Gh.: Sunt destul de optimist și consider că majoritatea europeană nu doar va rezista, dar va deveni și mai puternică la finele acestei legislaturi. De mai multe ori am menționat că democrația în Republica Moldova se află încă în durerile nașterii. Cu toate acestea, trebuie să remarc că liderii politici își dau bine seamă azi că dacă nu vor realiza ce au promis și dacă nu vor finaliza reformele începute, atunci viitorul lor politic nu are sorț de izbândă. Astfel, în următoarea perioadă se va pune un accent deosebit pe impulsionarea implementării Acordului de Asociere, în special pe acțiunile care au menirea să producă rezultate vizibile și tangibile pentru cetățeni.

T: Cum, în genere, credeţi că vor evolua lucrurile ce ţin de majoritatea parlamentară şi de Guvern şi de ce principii se va conduce grupul pe care-l conduceţi Dvs. în aceste procese?

V.Gh.: Așa cum am menționat și la momentul creării grupului, toți deputații care au decis să facă parte din acest grup parlamentar au fost aleși având aceeași viziune și doctrină politică. Este vorba de doctrina conservatoare, iar in termeni europeni vorbim despre doctrina popular europeană. Atât în cadrul coaliției de guvernare, cât și în cadrul activității Guvernului vom promova ideea de integrare europeană, dar de pe o platformă conservatoare. Vom face acest lucru în baza platformei politice a PPEM.

T: Care, în opinia Dvs., ar trebui să fie priorităţile Parlamentului actual până la finele mandatului său?

V.Gh.:
1.      Reformarea Guvernului.
2.      Combaterea corupției.
3.      Soluționarea problemelor de ordin social, în special, a celor ce țin de bunăstarea familiilor.
4.      Modificarea Codului electoral.
5.      Impulsionarea procesului de implementare a Acordului de Asociere.

Una din percepțiile care există este faptul că se tot aprobă legi europene, dar nu există rezultate palpabile. Acest lucru provoacă dezamăgirea care s-a instaurat în societate față de procesul de integrare europeană. Consider că trebuie să depunem un efort mai mare pentru a ne asigura că procesul de asociere și apropiere de UE nu se rezumă doar la adoptarea normelor europene, dar se reflectă clar și prin îmbunătățiri vizibile ale vieții cetățenilor noștri.

T: Cum vedeţi evoluţia situaţiei politice interne în următorii doi ani?

V.Gh.: Nu cred că în politică sunt perioade când totul este calm și bine. După soluționarea unei crize sau probleme cu siguranță la scurt timp apare alta. Astfel mă aștept la lupte destul de strânse atât în cadrul forțelor parlamentare, dar și celor extraparlamentare, în special în contextul în care ne vom apropia tot mai multe de alegerile parlamentare din 2018. Atât timp însă cât aceste lupte politice respectă bunul simț și normele democratice, ele sunt binevenite, pentru că ele întăresc și dezvoltă democrația din Republica Moldova.

Cristina Pendea

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...