[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii11 Martie 2017 14:00

(COMENTARIU) Efectele lumii politice bipolare din Moldova și marele risc la care e expusă guvernarea și Președinția

Imediat după alegerile prezidențiale, în Moldova s-a format o lume politică bipolară, la un pol fiind Președintele Igor Dodon, iar la celălalt – actuala guvernare. Unii spun că această lume politică e rezultatul unei înțelegeri ascunse dintre Președinte și guvernare, alții însă cred că e vorba de o consecință firească a proceselor politice prin care Moldova a trecut în ultimul timp. Așa sau altfel, dar la doar câteva luni de la crearea lumii politice bipolare, aceasta a început să dea anumite afecte, la care mă voi referi mai jos.

În primul rând, lumea politică bipolară i-a ajutat pe Președintele Igor Dodon și pe cei din actuala guvernare să instituie un sistem de formare a opiniei publice, care-i menține permanent în atenția acesteia. Astfel, mimând lupta sau luptând real, cele două tabere au reușit să divizeze o parte importantă a societății în adepții guvernării și adepții Președinției, iar aceasta le ajută să-și conservele anumite poziții politice, anumite poziții electorale.

În al doilea rând, lupta în cadrul sistemului bipolar sustrage atenția societății de la modul în care Președintele și guvernarea își onorează promisiunile electorale. Astăzi, practic nimeni nu mai vorbește despre onorarea promisiunilor de ordin social, economic, umanitar etc., toți fiind concentrați pe ping-pong-ul politic organizat de Președinte și guvernare.

În al treilea rând, Președinția și guvernarea au reușit, prin disputa dusă în cadrul sistemului bipolar, să-și „arunce” oponenții într-un oarecare con de umbră. Și aici e vorba atât de oponenții de pe centru-dreapta, cât și de cei de pe centru-stânga, care acum caută soluții pentru a schimba o situație, o percepție ce există în societate și care nu le este favorabilă.

În al patrulea rând, Președinția și guvernarea, prin lupta în cadrul sistemului bipolar, au reușit să arunce praf în ochii partenerilor lor externi. Importanța acestor jucători politici, pe fonul confruntării pe care o au, a crescut cu mult atât în ochii partenerilor europeni, cât și a celor estici. Are loc un fel de mobilizare a acestora, care se soldează cu creșterea sprijinului din exterior pentru ambele tabere – pentru unii din Est, iar pentru alții – din Vest.

În al cincilea rând, polemica în cadrul sistemului bipolar creează condilii favorabile pentru schimbarea regulilor de joc pe interior. Astfel, guvernarea își poate promova mai ușor intenția de modificare a sistemului electoral, prezentând aceasta ca pe unica măsură ce ar putea stăvili preluarea puterii de către forțele ostile integrării europene. În același timp, există opinia că și socialiștii ar putea fi marii beneficiari ai modificării sistemului electoral. Dacă nu ar fi existat această luptă în cadrul sistemului politic bipolar, societatea moldovenească ar fi privit cu mai multă suspiciune intenția de modificare a sistemului electoral.

Dar, pe lângă aceste cinci efecte ce avantajează guvernarea și Președinția, există și efecte ce nu prea le convin și care, în rezultat, le-ar putea deveni fatale. Iar primul este activizarea opoziției de centru-dreapta pe dimensiunea consolidării acesteia. Astfel, în ultimul timp vedem că PAS, PDA și PLDM tot mai des ies în conferințe de presă comune, formulează opinii comune, vin cu declarații comune. Dacă aceste trei partide vor continua să se apropie, nu este exclus la un moment dat să asistăm la un amplu proces de consolidare a dreptei pro-europene, iar aceasta ar genera o undă de șoc pe arena politică moldovenească, care ar determina și o reașezare a lucrurilor. Astfel, electoratul pro-european s-ar mobiliza, ar deveni consolidat, iar aceasta ar împinge actualii doi poli politici unul spre altul, determinându-i fie să se distrugă reciproc, fie să găsească o formulă de conviețuire politică. Oricum, rezultatul ar fi același – crearea unei alt sistem politic bipolar, numai că de data aceasta tot ce înseamnă putere în RM (inclusiv Președinția) s-ar regăsi la un pol, iar la celălalt ar fi opoziția de centru-dreapta.

De aceea, cu titlu de concluzie, putem spune că sistemul politic bipolar, instituit acum câteva luni, deocamdată avantajează guvernarea și Președinția și a generat mai multe efecte benefice pentru acestea, dar, în perspectivă, anume acest sistem s-ar putea dovedi fatal, dacă nu ambilor poli actuali, cel puțin unuia dintre aceștia.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...