[ X ]
Editorial10 Ianuarie 2018 07:00

Cartea pe care ar trebui să o citească toți politicienii și jurnaliștii din Moldova

De multe ori m-am întrebat: Există oare o carte pe care aș putea să o recomand deopotrivă și politicienilor, dar și colegilor mei de breaslă, jurnaliștii, din Moldova? Și în aceste zile am găsit răspunsul recitind romanul „Cinci colțuri” de Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru literatură.

Chiar dacă descrie o situație din țara sa natală – Peru – acest roman parcă e scris pentru moldoveni, pentru situația pe care o traversează țara noastră de mai bine de 26 de ani, dar mai ales în ultimii doi ani. E un roman despre desfrâul în care trăiește casta bogaților, despre corupție și dictatură, despre presă controlată și… despre libertate. E un roman în care e descris omorul unui celebru jurnalist, dar care…. lucra pentru putere, fiind și un șantajist ordinar și care tot la ordinul puterii a fost asasinat. E un roman în care e descris abuzul polițienesc și cum oamenii nevinoveți sunt aruncați în închisori, fiind supuși la tratamente inumane inimaginabile. E un roman în care se descriu situații concrete în care politicienii de opoziție incomozi sunt „comandați” presei de buzunar, care-i execută public, nu înainte ca materialele respective să fie avizate de mâna dreaptă a Dictatorului. E un roman care arată luxul în care trăiesc un mic procent din populația țării și mizeria, sărăcia la limită în care-și duc existența restul populației….

…Dar, după ce te face să-ți fie scârbă de lumea descrisă în el, romanul culminează cu o revenire relativă la normal: țara scapă de dictatură datorită unei ziariste… aflate în slujba mânii drepte a Dictatorului, dar care la un moment dat are curajul să recunoască mizeria în care s-a pomenit atrasă și să iasă public, prezentând probe, care bagă la pușcărie pentru mulți ani conducerea țării.

Apropo, e un roman inspirat din fapte reale.

V-am intrigat? Dacă da, atunci nu aveți decât să citiți acest roman. Nu știu ce impresie va lăsa altora, dar pe politicieni și pe jurnaliști cu siguranță îi va marca. Pe unii poare chiar îi va salva din mizeria în care se bălăcesc acum…

Igor Volnițchi

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...