[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial5 Iulie 2022 07:00

(OP-ED) Sancțiunile + propaganda + dezinformarea = recesiune + sărăcie + foame

Trăim o criză globală extraordinară, care e în același timp socială, economică, politică și ecologică. E o criză generată de politicieni. Această criză e consecința mai multor decizii și acțiuni egoiste luate în ultimile decenii de o parte a lumii, fără să ia în calcul evoluția și interesele altei părți.

În rezultat, practic toată lumea a intrat într-o debandadă globală.

Debandadă comportamentală, verbală și decizională.

Oamenii permanent uită că dezorganizarea și haosul îi slăbește; le dărâmă bunăstarea și îi sărăcește; tulbură liniștea și contribuie la răspândirea conflictelor.

Barack Obama, un bun specialist al dialogului, a spus: „E important să ne asigurăm că vorbim unul cu celălalt într-un mod care vindecă, nu într-un mod care rănește.”

Guvernele puterilor mari s-au antrenat într-un război global al sancțiunilor reciproce. Un grup de politicieni (cu mare putere de decizie) a decis că răspunsul cel mai bun la un război – e un război mai mare și mai devastator.

Nu se construiește dialog și nu se caută compromis. Insultele și amenințările au luat locul negocierilor. Acel grup de politicieni crede că moartea a zeci de mii de oameni, sute de localități dărâmate și milioane de sorți distruse sunt un compromis acceptabil.

Evenimentele din Ucraina sunt un dezastru pentru popoarele Ucrainei și a Rusiei.

Sancțiunile politice și economice, inițiate și aplicate de SUA și UE, sunt un dezastru pentru aproape toate popoarele lumii.

Nu se știe dacă au fost calculate efectele sancțiunilor aplicate. Dar, se pare că lucrurile nu merg cum trebuie – acțiunile militare continuă, acuzațiile reciproce continuă, inflația și prețurile cresc continuu, oamenii continuu și rapid sărăcesc.

Lucrurile evoluează prost, nu asta așteaptă oamenii de la politicieni. Pentru a îndreptați pierderile sociale și economice dramatice, guvernanții au conectat cea mai puternică mașinărie de dezinformare în istorie. Ei manipulează opinia publică ca să convingă oamenii că deciziile lor, foarte dureroase și periculoase pentru societate – sunt unica cale corectă.

În spatele zgomotului de dezinformare și al manipulărilor, politicienii ascund cazurile de uzurpare a puterii. Ei agravează criza și nu caută compromis.

Războaiele nu le încep popoarele.

Conflictele și războaiele sunt rezultatul egoismului și ambițiilor nestăpânite ale guvernanților. Pentru ei interesele personale și de grup sunt mai importante decât interesele societății.

Politicienii au adus din nou lumea la marginea prăpastiei. Ei iar implică țările în război, iar popoarele plătesc cu viața și bunăstarea pentru ambițiile lor. Politicienii profită pe urmele războiului. Unii devin eroi și își cresc puterea. Alții câștigă bani. Cei mai talentați reușesc și una, și alta.

Politicienii știu să transforme războiul în spectacol, pe care-l privesc din loja sigură a persoanelor importante.

E greșită abordarea evenimentelor din Ucraina separat de implicațiile obraznice ale puterilor mari în Irak, Serbia, Libia, Venezuela, Afganistan, Siria și altele. Ori fără să nu observăm asemănări între abordarea Rusiei față de Transnistria, și a SUA față de Taiwan.

E greșit să nu observăm cum puterile mari își schimbă atitudinea față de persoană și acțiune, în funcție de interesele de moment. Un exemplu bun e atitudinea administrației SUA față de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, în contextul războiului sancțiunilor.

Vorba veche: „Interesul poartă fesul”.

Azi elitele politice din cele mai puternice țări ale lumii uzurpă puterea – ei iau decizii pentru care nu au primit mandat de la popor.

Președintele SUA, Franklin D Roosevelt ne-a avertizat: „Democrația nu va fi în siguranță, dacă oamenii vor tolera creșterea puterii private, până când aceasta devine mai puternică decât însuși statul democratic. În esență așa apare fascismul: un individ sau un grup de persoane preiau controlul deplin asupra puterii.”

Orice model de organizare a societății umane e bazat pe reguli acceptate în comun – ce presupun limitări, obligațiuni și asuprire. Fiecare membru al societății trebuie, mai întâi de toate, să ofere ceva societății și să respecte regulile sociale.

Democrația e un model în care omul are mai multe libertăți – dar, și democrația presupune limitări, obligațiuni și asuprire.

Democrația cere o implicare mai mare din partea fiecărui cetățean, pentru apărarea principiilor democratice de abuzul elitelor. Sau, elitele vor uzurpa puterea și o vor folosi în scopurile lor.

Asta se întâmplă acum – grupările politice controlează puterea tot mai egoist, uzurpă puterea și o folosesc cum le convine. Compromisul, care presupune cedări din ambiții și interese, e considerat inacceptabil.

Politicienii prea ușor iau decizii referitoare la război, și prea ușor renunță la pace.

Politicienii uzurpă puterea procurorilor și judecătorilor.

Politicienii au anulat prezumția nevinovăției. Ei declară vinovatul prin ordin.

Politicienii au anulat principiul inviolabilității proprietății private. Aceasta poate fi sechestrată și confiscată prin ordin. Apoi instanța declară decizia politică adecvată situației – fără să facă referință la legi și articole.

Care e diferența între așa o democrație și un model bolșevic sau fascist de guvernare?

Uzurparea puterii; folosirea dezinformării și a tehnicilor de manipulare cu opinia publică; prioritizarea obiectivelor personale și de grup, în detrimentul obiectivelor societății – sunt semne ale obrăzniciei politicienilor. Ei nu mai lucrează pentru societate – ci pentru sine.

Oamenii afectați de dezinformare și manipulare cooperează mai puțin, se ascultă mai puțin unii pe alții, mai puțin se cred reciproc. În schimb, mai des se atacă și se insultă reciproc, și mai mult își dăunează unul altuia.

Unicele soluții potrivite pentru problemele de azi sunt: intensificarea dialogului; orientarea spre creșterea nivelul de încredere reciprocă și înțelegere reciprocă; disponibilitatea de a ceda pentru a ajunge la compromis; identificarea proiectelor, în care putem coopera și, împreună, face un pas înainte.

Politicienii nu trebuie să dețină puterea de a lua decizii de război – așa decizii trebuie să le ia societatea.

Vitalie Dragancea

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...