[ X ]
Editorial4 Octombrie 2017 07:00

Un nou scandal se prefigurează în politica moldovenească! Cum va reacţiona opoziţia?

Ieri, am citit pe site-ul ziarului „Timpul” o investigaţie, în care apar numele mai multor politicieni din Moldova (http://www.timpul.md/articol/investigaie—fenomenul-ablyazov-calul-troian-pentru-europa–razboaiele-politice-din-est-exportate-in-instantele-parlamentele-si-mass-media-occidentale-120941.html). Chiar dacă în ultimul timp au apărut mai multe investigaţii în care figurează nume ale politicienilor din Moldova, aceasta mi-a atras atenţia în mod deosebit, deoarece e unica investigaţie care se referă în egală măsură la marea majoritate a liderilor de opoziţie cât de cât importanţi din ţara noastră. Mai mult ca atât, ceva-mi spune că avem de a face cu începutul unui mare scandal politic, care ar putea schimba radical datele problemei în politica moldovenească, dacă nu va fi gestionat corect de către cei vizaţi.

La concret, în investigaţia menţionată se vorbeşte despre bancherul din Kazahstan, Mukhtar Ablyazov, acuzat de autorităţile din ţara sa de un şir de infracţiuni şi care acum se ascunde peste hotare, în special despre implicările sale în procese din ţări ca Ucraina, Polonia, dar şi despre anumite interese pe care le-ar avea în Republica Moldova. De asemenea, investigaţia face nişte paralele între interesele lui Mukhtar Ablyazov şi activitatea unor lideri de opoziţie din Moldova, interesul Rusiei (care se sugerează că e promovat de Mukhtar Ablyazov) în războiul hibrid împotriva Ucrainei şi Moldovei, concluzionându-se că acesta „încearcă să descurajeze autorităţile de la Chişinău să continue cursul politic anti-rusesc, prin controlul exercitat de oligarhul finanţator asupra opoziţiei din Moldova”.

Citind această investigaţie, mi-a apărut o întrebare: 1) Cum vor reacţiona liderii de opoziţie, vizaţi în această investigaţie? Cel puţin la momentul scrierii acestui editorial, nu văzusem nici o reacţie a acestora. Nu e o întrebare deloc simplă, or, lipsa de reacţie va însemna că teza de bază ce reiese din această investigaţie (că opoziţia ar face jocul Rusiei) e adevărată, iar urmările pot fi imprevizibile. Spre exemplu, în lumina acestei investigaţii (dacă opoziţia nu va veni cu argumente ce ar combate conţinutul acesteia), anumite întrebări faţă de opoziţie ar putea avea partenerii europeni, dar şi o parte importantă a electoratului din Moldova. Mai mult ca atât, lipsa unei reacţii sau o reacţie neconvingătoare din partea opoziţiei, ar putea da startul unor acţiuni ale puteri, care ar putea decide că a sosit momentul potrivit pentru repoziţionare (încercând să demonstreze tuturor că, într-un fel sau altul, toate partidele din Moldova sunt conectate la interesele ruseşti şi doar guvernarea e ataşată obiectivului de integrare europeană al RM).

Cred că în lumina celor expuse mai sus nimeni nu se mai îndoieşte de faptul că opoziţia (cea vizată în această investigaţie) trebuie să vină cu un răspuns. Iar de acest răspuns (inclusiv de lipsa lui sau de cât de complet şi convingător va fi acesta) depinde în mare măsură şi cum se vor aşeza în continuare lucrurile în politica moldovenească….

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online