[ X ]
Editorial13 Septembrie 2017 07:00

Capcană pentru Dorin Chirtoacă

Urmăresc cu mare atenţie evenimentele legate de referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de Primar al capitalei şi impresia mea este că lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. Mai mult decât atât, cred că Primarului i întinde o cursă şi nu ştiu dacă el este conştient de acest lucru. În rândurile de mai jos, voi explica ce am în vedere.

Nu e deloc întâmplător că decizia Curţii de Apel în problema referendumului a venit anume în acest moment. Cu câteva zile mai înainte, când i s-a înaintat învinuirea într-un nou dosar, Dorin Chirtoacă a apărut în faţa jurnaliştilor demoralizat şi cu ochii în lacrimi. În situaţia în care era Primarul, era logic de presupus că e în stare de decizii imprevizibile, inclusiv şi să-şi dea demisia. Iar demisia lui Dorin Chirtoacă e cel mai prost scenariu care poate fi pentru actuala guvernare, deoarece aceasta ar însemna automat alegeri anticipate, în urma cărora la cârma capitalei aproape sigur ar veni un reprezentant al opoziţiei (fie al socialiştilor, fie al partidelor pro-europene de centru-dreapta). Aceasta ar însemna nu doar pierderea de către guvernare a controlului asupra Primăriei, ci şi întărirea semnificativă a opoziţiei în ajunul alegerilor parlamentare ordinare. Dorin Chirtoacă trebuia încurajat, determinat să creadă că încă nu e totul pierdut şi, posibil, anume din acest motiv a apărut decizia privind referendumul.

Chiar dacă referendumul nu e cea mai bună soluţie pentru Dorin Chirtoacă, undeva în adâncul sufletului el poate spera la o minune, iar aceasta ar fi nesusţinerea de către majoritatea locuitorilor capitalei a ideii de demitere a sa. În plus, putem presupune că, pe durata campaniei pentru referendum, Primarul va fi eliberat din arest la domiciliu, pentru a-şi putea face campanie, aşa cum prevede legea. Iar aceasta nu poate decât să-l bucure pe Dorin Chirtoacă, care de luni de zile e izolat total. Deci, cu siguranţă, dacă Dorin Chirtoacă a şi avut vre-un gând de demisie, acesta acum a fost trecut pe planul secund.

Totodată, eu personal sunt sceptic că referendumul va avea loc. Oricare ar fi rezultatul acestuia, el nu convine guvernării. Dacă Dorin Chirtoacă va fi susţinut de chişinăuieni, aceasta va fi o dovadă că, în dosariada pornită împotriva Primarului, guvernarea nu are aprobarea majorităţii locuitorilor capitalei, iar aceasta nu are cum să nu se răsfrângă negativ asupra rezultatului PD în următoarele alegeri parlamentare. Dacă Dorin Chirtoacă va fi demis prin referendum, se va ajunge la alegeri anticipate în capitală, iar acestea, după cum afirmam mai sus, nu sunt deloc convenabile guvernării. De aceea, cel mai probabil, în scurt timp, vom asista la noi răsturnări spectaculoase de situaţie, astfel încât referendumul să nu aibă loc. Decizia ce debloca procesul de organizare a referendumului era necesară acum, pentru ca Dorin Chirtoacă, în starea în care se afla, „să nu facă prostii”, dar, de cum acest pericol va dispărea, cel mai probabil, se va reveni şi asupra acestei decizii. Cu siguranţă, motive de ordin juridic se vor găsi.

Deşi, nu exclud nici scenariul în care Dorin Chirtoacă va fi demis prin referendum (pentru a fi nimicit total ca om politic), iar alegerile anticipate ale Primarului nu vor avea loc. Spre exemplu, sub pretextul că nu are sens de cheltuit banii publici şi de a alege un nou Primar numai pentru un an. În această perioadă, cineva va asigura interimatul. Cu atât mai mult că avem un precedent în acest sens – cel al lui Veaceslav Iordan.

Dar, indiferent de scenariul pe care se va merge, devine tot mai clar că lui Dorin Chirtoacă i se întinde o cursă. Şi el nu dă semne că ar înţelege acest lucru.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online