[ X ]
Editorial11 Septembrie 2017 07:00

Problemele unioniştilor

2018 este nu doar anul în care va fi marcată cea de-a 100-a aniversare de la unirea Basarabiei cu România, dar şi anul în care în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Suprapuse, aceste două aspecte importante îi determină pe unii politicieni declaraţi unionişti să se activizeze şi să vină cu diverse iniţiative – de la consolidarea forţelor unioniste şi organizarea unui referendum în acest sens până la modificarea Constituţiei şi votarea unirii în Parlament. Numai că unioniştii au câteva mari probleme şi la ele mă voi referi în rândurile de mai jos.

În primul rând, toate iniţiativele care vin din tabăra unionistă au un puternic iz speculativ şi egoist. Din păcate, marea majoritate a politicienilor ce se declară unionişti aşa şi nu au învăţat să depăşească interesele personale sau de partid înguste pe care le au. De cele mai multe ori ei calculează dividendele politice şi electorale pe care le vor obţine, nu şi şansele de reuşită a ideilor lansate. Practic niciodată ideile lansate de unionişti nu au fost încadrate în careva strategie, care să presupună şi paşii următori. De fiecare dată s-a mizat pe efectul mediatic de moment şi, în final, aceasta le-a jucat festa unioniştilor, în societate apărând percepţia unei impotenţe accentuate a acestei tabere, a incapacităţii sale de a propune şi realiza proiecte de proporţii cu impact major.

În al doilea rând, unioniştii continuă să fie răzleţiţi. Mai mulţi lideri politici, declaraţi adepţi ai unirii Republicii Moldova cu România, se duşmănesc între ei, neînţelegând că enormul potenţial pe care-l reprezintă curentul unionist din societatea moldovenească (20-30%) poate fi valorificat doar dacă politicienii, partidele ce pretind că reprezintă acest segment vor putea face front comun. Până când acest obiectiv nu va fi realizat, politicienii şi partidele declarate unioniste vor fi mai degrabă kileri ai ideii unirii decât promotori şi realizatori ai acesteia. Dacă nu pot trece peste anumite sentimente şi amintiri neplăcute, aceşti politicieni trebuie să se dea la o parte, iar în locul lor să vină alţii, care vor fi mult mai eficienţi în realizarea idealului propus.

În al treilea rând, politicienii care se declară unionişti nu sunt credibili şi ei trebuie să înţeleagă acest lucru. În momentul în care ai încercat de nenumărate ori să cucereşti electoratul unionist şi nu ai reuşit, trebuie să-ţi pui unele întrebări şi, dacă cu adevărat ţii la idealul unirii, trebuie să înţelegi că a venit timpul să te dai la o parte. Pentru adepţii ideii unirii Republicii Moldova cu România e o adevărată tragedie că, existând un potenţial electoral de 20-30%, nu există nici un partid în stare să valorifice măcar a zecea parte din acest potenţial. Într-un fel, electoratul unionist e ţinut ostatic de un grup de lideri şi partide, care, la rândul lor, sunt ostaticii propriilor ambiţii politice.

Aceste trei probleme sunt de bază pentru unionişti şi, fără soluţionarea lor, nu se va avansa nici un pas în realizarea ideii unirii. Înţeleg că, după acest editorial, mulţi vor sări ca arşi, dar cineva trebuia să-şi asume riscurile şi să spună şi acestor lucruri dureroase pe nume. Ştiu că, după aceasta, în adresa portalului nostru, vor veni multe replici pline de venin, pentru că mulţi se vor simţi vizaţi. Personal accept ca cineva să-şi verse veninul şi frustrările peste mine, dar important este ca fiecare dintre cei vizaţi, în adâncul sufletului, să facă concluziile de rigoare şi să acţioneze corespunzător. Dacă, desigur, în realitate nu le este în cot de ideea unirii RM cu România.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online