[ X ]
Editorial2 August 2017 07:00

Cine şi de ce încearcă să-l atragă pe Vlad Plahotniuc într-o capcană

Vlad Plahotniuc, care până acum (cel puţin din punct de vedere politic) a dovedit că este un jucător abil (chiar dacă a încălcat anumite limite în repetate rânduri), se pare că a mai pierdut din vigilenţă (sau poate e la fel de vigilent, dar e impus de o situaţie neştiută de publicul larg să recurgă la anumite acţiuni) şi, încetul cu încetul, e atras într-o capcană, destul de periculoasă pentru el. E vorba de o capcană geopolitică, de genul celor care s-au dovedit a fi fatale sau i-au pus în situaţii destul de delicate pe unii politicieni din Moldova, dar şi pe unii lideri din străinătate. În continuare voi încerca să explic ce am în vedere.

Se ştie deja că politica mare o fac ţările mari, iar ţările mici trebuie să facă politică deşteaptă. Din păcate, în ultimul timp, Republica Moldova nu prea face politică deşteaptă. Renumita teză că Moldova trebuie să fie prietenă cu toţi şi să fie acolo unde are interese (criticată de unii şi numită „şezutul cu fundul în două bărci”) se pare că acum nu e actuală deloc pentru conducerea ţării. În ultimul timp, Republica Moldova a reuşit „performanţa” să se certe şi cu Rusia, şi cu factorii de decizie de la Bruxelles (supărarea cărora, după introducerea sistemului electoral mixt este evidentă). Mai mult ca atât, nici SUA (despre care în ultimul timp se spunea că ar acorda sprijin guvernării de la Chişinău) nu prea s-au arătat încântate de modificarea sistemului electoral, iar reacţia Ambasadei SUA din Moldova a fost cât se poate de relevantă în acest sens. Astfel, actuala guvernare, cu excepţia bunelor relaţii pe care le are cu administraţia de la Kiev şi cu cea de la Bucureşţi, nu prea are cu ce se lăuda la capitolul politică externă la moment.
Dar, dincolo de laude sau, mai bine zis de lipsa lor, există un moment care ar trebui să îngrijoreze guvernarea de la Chişinău şi personal pe coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc. Or, se ştie că toate guvernările de la Chişinău au reuşit să supravieţuiască balansând între marile puteri ale lumii (spre exemplu, comuniştii au supravieţuit iniţial, poziţionându-se ca forţă loială Rusiei, apoi – ca forţă loială UE, guvernările de după 2009 – ca forţe loiale UE şi SUA etc.) şi niciodată în istoria RM nu s-a întâmplat ca cei ce reprezintă puterea să fie concomitent certaţi şi cu Estul, şi cu Vestul. E o situaţie extrem de periculoasă, deoarece ea presupune că interesele Estului şi Vestului de a schimba puterea de la Chişinău coincid sută la sută (nu trebuie să ne facem că nu înţelegem că Estul şi Vestul joacă un rol important în schimbările de putere ce au loc în Moldova periodic).

Deci, ce se întâmplă? Cu siguranţă, Vlad Plahotniuc şi consilierii săi (care nu prea au dat greş până acum) înţeleg cât de riscantă e situaţia în care s-au pomenit şi, dacă nu fac ceva pentru a o schimba, înseamnă că există un detaliu ascuns de ochii lumii. Şi nu cred că aici e vorba doar de interesul îngust al actualei guvernări de a se menţine la putere prin trecerea la sistemul electoral mixt. Miza e mult mai mare. Probabil, actuala putere a fost „împinsă din spate” în tot acest răstimp de un mare jucător internaţional, care îşi are propriul plan şi care, cu siguranţă, iese în câştig de pe urma certării concomitente a puterii de la Chişinău şi cu Moscova, şi cu UE. Cine a acest actor internaţional, care, putem presupune că a jucat dublu în ultimele luni pentru a aduce guvernarea de la Chişinău în această situaţie delicată, nu e greu să ne dăm seama. Întrebarea este: Cu ce scop a făcut-o? Iar răspunsuri pot fi doar două: 1) Acest actor internaţional a creat premise pentru o schimbare de putere la Chişinău?; 2) Acest actor internaţional a lăsat fără alternative guvernarea de la Chişinău pentru a o putea folosi după bunul său plac într-un mare joc geopolitic, care a început deja şi care ar urma să se termine în 2020? Vă mai amintiţi ce eveniment geopolitic de mare amploare urmează să se întâmple în 2020 în regiunea din care face parte şi Republica Moldova?

Aici pun punct, căci şi aşa, făcând multe presupuneri şi formulând multe întrebări, risc să fiu acuzat de speculaţii. Şi nu-mi doresc deloc asta, pentru că ceea ce am făcut în acest material a fost să constat o situaţie de facto şi să încerc să mă dumiresc singur ce se întâmplă.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online