[ X ]
Editorial14 Aprilie 2017 07:00

Partea nevăzută a mişcărilor ce au avut loc în ultima perioadă în Parlament

Mişcările ce au avut loc în ultima perioadă în Parlament pe bună dreptate pot fi considerate prevestitoare de mari schimbări politice la nivelul întregii ţări. Şi când vorbesc de mişcări am în vedere în primul rând consolidarea fracţiunii PDM, care a ajuns să numere 40 de deputaţi, dar şi crearea grupului parlamentar al Partidului Popular European, care acum are 9 deputaţi, iar în scurt timp i se va alătura şi cel de-al 10-lea (Eugen Bodarev).

Aceste mişcări trebuiesc privite şi prin prisma unor declaraţii făcute anterior de anumiţi politicieni, dar şi prin prisma unor informaţii apărute în presă cu referire la importante procese politice, cum ar fi preconizata schimbare a sistemului electoral sau preconizata reformă a Guvernului. Dacă vom face acest lucru, atunci situaţia va apărea în cu totul altă lumină.

Astfel, potrivit unor informaţii neoficiale apărute în presă recent, nedorinţa liberalilor de a vota pentru trecerea de la sistemul electoral proporţional la cel uninominal i-ar fi determinat pe democraţi să caute soluţii de alternativă. Şi se pare că acestea au fost găsite, or după cum spunea chiar Speakerul Andrian Candu, numărul necesar de voturi pentru schimbarea sistemului electoral a fost deja identificat. Dar este evident că modificarea sistemului electoral fără votul liberalilor ar fi generat anumite probleme ce ar fi vizat funcţionalitatea alianţei de guvernare. Mai mult ca atât, ştiind caracterul impulsiv al liderului PL, unii analişti prognozau chiar o posibilă destrămare a coaliţiei de guvernare. Iar aceasta înseamnă că democraţii, chiar dacă dispun de numărul necesar de voturi pentru modificarea sistemului electoral, trebuiau să se gândească şi la paşii următori, ce ar fi combătut consecinţele nefaste de ordin politic ce ar fi putut apărea.

Alte informaţii neoficiale spun că prin aceste mişcări se pregăteşte terenul pentru o nouă coaliţie de guvernare, iar aceasta ar urma să fie constituită de către fracţiunea parlamentară a PDM, grupul parlamentar al PPEM şi eventual de unii deputaţi neafiliaţi (dacă între timp fracţiunea şi grupul parlamentar menţionat nu vor creşte numeric). Şi nu pare deloc întâmplătoare informaţia precum că în perioada imediat următoare va fi votată noua structură a Guvernului, care va prevedea reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, dar şi reducerea numărului de birouri şi agenţii. Un pretext mai bun pentru reformatarea coaliţiei de guvernare decât reorganizarea Guvernului nu cred că poate fi găsit. Iar coaliţia reformatată va putea deja modifica şi sistemul electoral, fără a se teme de careva consecinţe politice nefaste la nivelul Parlamentului şi Guvernului.

Totuşi, în acest context rămâne deschisă întrebarea: ce va fi folosit pe post de declanşator pentru excluderea/plecarea liberalilor de la guvernare? Acest moment va trebui clarificat până la evenimentele menţionate mai sus. Apropo, la această temă se fac diferite presupuneri, se invocă diferite scenarii, dar nu mă voi opri la ele în acest editorial, pentru că aceasta e deja temă pentru alt material.

Revenind la cele spuse mai sus, aş adăuga că nu cred că a fost întâmplătoare nici recenta declaraţie a liderului PPEM, Iurie Leancă, care a spus că admite o revenire în fruntea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. El nu ar fi putut afirma acest lucru dacă nu admitea şi ideea participării formaţiunii sale la guvernare. Şi iată că acum a devenit clară formula în care PPEM va participa la guvernarea ţării. Apropo, venirea lui Iurie Leancă în fruntea MAEIE este şi în interesul PDM, dar şi al PPEM. Iurie Leancă, având experienţă şi unele relaţii în Occident, din funcţia de ministru, ar putea contribui la credibilizarea guvernării şi a pilonului acesteia – PDM. Totodată, el ar putea spera să-şi sporească notorietatea şi rating-ul (lucruri care s-au întâmplat şi anterior când a deţinut funcţia respectivă), dar şi să păstreze intacte rândurile formaţiunii sale (o parte din activul PPEM sunt diplomaţi de meserie şi, potrivit unor informaţii, în ultimul timp ar fi fost tentaţi să abandoneze PPEM şi să revină în diplomaţie).

Acestea fiind spuse, toate piesele unui puzzle politic destul de interesant par să vină la locul lor. Iar aceasta ne permite să concluzionăm că mişcările ce au avut loc în ultimele zile în Parlament au fost nimic altceva decât pregătirea terenului pentru reformatarea guvernării şi pentru unele procese politice ulterioare ce vor avea impact asupra situaţiei din întreaga ţară.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...