[ X ]
Editorial12 Martie 2017 07:00

Moldova – în pragul unei noi posibile revoluții politice

Tot mai multe voci afirmă că începutul anului 2018 ar putea aduce cu sine și decizia de dezmembrare a Uniunii Europene. Desigur, la nivelul oficialilor din UE, chiar și dacă se ia în calcul asemenea scenariu, nimeni nu vorbește despre el cu voce tare, dar personalități de nivel înalt din țările membre ale Uniunii o fac tot mai des. Unii leagă viitorul UE de alegerile din Germania și cele din Franța, ce vor avea loc în acest an, alții spun că lovitura decisivă UE va fi aplicată de criza migranților și de amenințările terorismului mondial, care determină statele membre ale Uniunii să-și revadă pozițiile, inclusiv să ia în calcul scenarii care spun că apărarea în propriile frontiere e mai eficientă decât apărarea în cadrul frontierelor comune. Așa sau altfel, dar, chiar dacă e mică, probabilitatea dezmembrării UE există, de vreme ce despre aceasta se vorbește deja la un nivel atât de înalt.

Ce ar însemna aceasta pentru Republica Moldova? O întreagă revoluție politică! Astăzi, clasa politică moldovenească, ca și societatea e divizată în două tabere distincte – pro-europeni și pro-ruși. Că aceasta divizare a fost promovată de multe ori artificial, politicienii urmărind interese de moment, aceasta e altă întrebare. Dacă dispare UE, cam toată clasa politică din RM va trebui să-și schimbe de urgență mesajele și să încerce să atragă după sine și electoratul. Unele partide, sesizând probabil o posibilă schimbare geopolitică, deja își pregătesc terenul pentru repoziționare. Spre exemplu, tot mai multă lume remarcă că Partidul Democrat, care e pilonul coaliției de guvernare, chiar dacă se declară pro-european, tot mai des pune unele „accente moldoveniste”, gen: națiune civică moldovenească sau „Aici, în Moldova”. Probabil, PD înțelege că în decurs de un an va trebui să abandoneze filiera pro-europeană, să facă un pas spre stânga, să îmbrățișeze oficial doctrina moldovenismului, împingând socialiștii tot mai mult spre extrema stângă. Dacă acest lucru se va întâmpla, vor sau nu vor, socialiștii și democrații se vor pomeni la același pol politic și vor trebui să decidă: fie găsesc o formulă de conviețuire politică, fie încep o luptă pe viață și pe moarte, miza căreia va fi dominarea unui pol politic.

Celălalt pol se va forma, cel mai probabil, pe actualul segment de centru-dreapta. Partidele, care acum se declară pro-europene, vor trebui să îmbrățișeze doctrina unionismului, aceasta fiind unica șansă de supraviețuire politică. Spre deosebire de democrați și socialiști, sarcina formațiunilor de centru-dreapta va fi mult mai ușoară, căci segmentul unionist, în premieră absolută după 25 de ani de independență ai RM, acum e liber. Dacă cei ce reprezintă astăzi dreapta pro-europeană vor fuziona într-o singură formațiune politică, sarcina lor va fi și mai ușoară.

La moment, partidele din Moldova trebuie să fie cu ochii pe evoluțiile din UE și deja să-și pregătească strategiile de rezervă. Căci, este absolut evident că o eventuală dispariție sau reorganizare a UE va avea urmări la nivelul clasei politice autohtone. Iar cine nu va reuși să se adapteze noilor condiții politice și geopolitice, pur și simplu nu va supraviețui în politica moldovenească.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...