[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Septembrie 2023 14:01

Omul săptămânii: Igor Munteanu, președintele CUB 

Omul acestei săptămâni este Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) – partid care, în această săptămână (tradițional pasivă pentru politica moldovenească), a făcut două demersuri importante, informează TRIBUNA.

La începutul săptămânii, CUB a propus tuturor partidelor politice proeuropene aderarea la o Platformă de consens pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE).

„Platforma ar însemna un format de consultări și dialog între partidele politice pro-europene și șeful statului, întărirea parteneriatului strategic dintre guvernele României și Republicii Moldova, (după modelul polonez) care va contribui la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Igor Munteanu.

Ulterior, formațiunea a prezentat un document ce conține 61 de eșecuri și ratări în mandatul actualului guvern.

„Nu avem alte soluții decât să-i cerem acestui guvern să plece, punând în fața publicului 61 de eșecuri și ratări grave, suficiente pentru demisii onorabile într-un stat normal, iar pentru ca motivele noastre să fie clare tuturor și pentru a evita riscul cenzurii existente în presa sau tendința de a scoate din contextul declarației ceea ce nu convine puterii, vom transmite acest Rechizitoriu tuturor ambasadelor străine acreditate la Chișinău”, a menționat președintele CUB, precizând că nu se observă nicio diferență notabilă între Guvernul Recean și Guvernul Gavrilița.

Igor Munteanu a lansat, în context, un mesaj direct Președintei Maia Sandu: „Stimată dna președinte, Maia Sandu, aveți două opțiuni. Fie vă complaceți în acest rol să priviți de la distanță procese, care au luat razna și să vă mângâiați cu ideea că lucrurile se vor așeza de la sine, fie vă asumați responsabilitatea prescrisă de Constituție și desemnați un nou guvern, bazat pe competență, pe merite profesionale, pe angajamente clare, care să aducă suficientă credibilitate și seriozitate în procesul de aderare la Uniunea Europeană, care nu ne așteaptă cu lecțiile nepregătite”.

TRIBUNA precizează: Igor Munteanu s-a născut la 10 august 1965, la Costuleni, Ungheni. A absolvit jurnalism la USM în 1989 și studii postgraduale în științe politice în prima promoție a SNSPA (1990-1992). În 2002, Igor Munteanu și-a susținut doctoratul în drept public în cadrul Universității Internaționale Libere din Moldova. Între 1992 și 1994 a fost șeful Secției Analiză Politică și Instituții Social-Politice din cadrul Președinției Republicii Moldova. Începând cu 1994, timp de doi ani, a activat în calitate de asistent al directorului Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale. În perioada 1996-2010 și 2016-2018, a ținut cursuri de politici publice la ASEM. Între august 2010 și iulie 2015 a fost Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite, Canada și Mexic. A fost președinte al Consiliului Administrativ al IDIS Viitorul. A fost deputat, în perioada 2019-2021, în cadrul Blocului electoral ACUM. La 5 noiembrie 2022 a fost ales președinte al CUB în cadrul Congresului de constituire a formațiunii. Este conferențiar universitar la Academia de Studii Economie de la Chișinău.  Este Membru în Consiliul Științific al New Strategy Center (România) din anul 2021. Până în 2010, Igor Munteanu a fost Expert Independent al Consiliului Europei pentru Congresul Puterilor Locale și Regionale (2001-2008), participând activ la monitorizarea situației autonomiei locale și regionale în mai multe țări ale Consiliului Europei. Igor Munteanu este autorul mai multor volume scrise în RM și în străinătate pe subiecte de politică externă, descentralizare politică și administrativă, securitate și apărare, tranziție în spațiul ex-sovietic.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...