[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii23 August 2023 11:01

Igor Munteanu: „Platforma pentru Transnistria, stimabili guvernanți, unde-i?”

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu a lansat întrebarea: „Platforma pentru Transnistria, stimabili guvernanți, unde-i?”, informează TRIBUNA.

Politicianul a spus că, zilele astea, Ucraina găzduiește la Kiev al 3-lea Summit al Platformei Crimeea. De fiecare dată, Ucraina a ținut morțiș asupra principiului de inviolabilitate a frontierelor și suveranității pe întreg teritoriul pentru care se bate zilnic, cu sacrificii imense și pierderi masive contra agresorilor ruși.

„În acest război de agresiune, Republica Moldova este solidară cu Ucraina, dar nu crâcnește să-și strige propriile sale dureri în condițiile când are teritoriile sale sub controlul unui regim separatist. Transnistria putea fi demult scopul unei Platforme internaționale pentru demilitarizarea și re-integrarea teritoriului ocupat din stânga Nistrului în Republica Moldova, așa cum a propus în 2022, la Zagreb, Președintele Zelenski, dar pe care Chișinăul pur și simplu l-a ignorat.

Chișinăul a preferat să tacă zgomotos, vorbind despre energie, comerț, integrare europeană, mai puțin să se ocupe de cea mai gravă sursă de insecuritate și pericol militar din stânga Nistrului. De azi, prim-ministrul Dorin Recean se găsește la Kiev și va participa la lucrările Summitului III al Platformei Crimeea, organizată în ajunul Zilei Independenței Ucrainei (24 august), unde-i va asigura pe ucraineni de solidaritatea moldovenilor, dar nu va face în continuare nimic care ar afecta status-quo-ul regimului separatist. Din inerție ori poate din incapacitate”, a spus el.

Igor Munteanu a mai menționat că l-a lăudat pe prim-ministrul Recean, atunci când a pronunțat la inaugurarea sa în calitate de prim-ministru al guvernului PAS-2 cuvântul „demilitarizare”. „De atunci – acest cuvânt a dispărut complet din uzul discursului său. Nu mai auzim de ceva timp de la acest guvern nici despre de-offshorizare, nici despre deoligarhizare, nici despre demilitarizare și obiectul strategic de a elibera „teritoriul ocupat” de povara unui regim marionetă menținut de Rusia în coasta Moldovei”, a adăugat fostul deputat.

Președintele CUB a subliniat că „se cere alt aluat pentru a avea curajul faptelor mari pe o Platformă Transnistria pentru care s-au copt toate premisele, nu și clasa politică aflată la guvernare”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...