[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Februarie 2023 11:26

Energocom - cu detalii despre energia electrică procurată în 2022

S.A. Energocom a venit cu detalii despre energia electrică procurată în 2022, informează TRIBUNA. 

Conform prevederilor dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, în perioada mai-decembrie 2022, SA Energocom a fost împuternicită să cumpere energia electrică necesară pe piață. În total, în anul 2022, a fost achiziționat un volum de 3,2 mln. MWh, la prețul mediu ponderat de circa 2.085 lei/ MWh (sau 2,08 lei/ kWh).

Aproximativ 9% reprezintă electricitate produsă în Republica Moldova (malul drept al Nistrului). Cea mai mare parte, circa 57%, a fost cumpărată de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), o treime din volum a constituit energia electrică de import – din Ucraina și România.

„Cel mai mic preț pentru 1 kWh este la MGRES, unde prețul mediu ponderat a constituit echivalentul a 1,19 lei. Din Ucraina SA Energocom a procurat în medie 1 kWh cu 1,51 lei. Pe piața locală (malul drept al râului Nistru) 1 kWh a constituit 3,5 lei, iar din România, în deosebi procurările de pe bursă, au dus la un preț mediu ponderat de circa 3,72 lei moldovenești.

Acestea sunt prețurile de achiziții, în care nu intră costuri operaționale, cheltuieli de vămuire, transport și distribuție.

Tariful pentru consumatorii finali este aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în baza unei metodologii în vigoare”, a mai comunicat Energocom.

Mai multe despre energia electrică procurată în 2022 de SA Energocom găsiți aici.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...