[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important22 Ianuarie 2023 14:00

Omul săptămânii: Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene 

Omul acestei săptămâni este Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremier, în contextul în care, la 17 ianuarie curent, a fost marcată Ziua Diplomatului, iar oficialul a anunțat că, pentru 2023, Ministerul are un plan de acțiuni foarte ambițios și un program intens, informează TRIBUNA. 

„Prioritatea noastră absolută este aderarea la Uniunea Europeană. Anul trecut a fost unul istoric, an în care am obținut statutul de țară candidat pentru aderare la UE. Ne-am dorit acest lucru de foarte mult timp și iată că începând cu 2022 am intrat într-o nouă etapă a istoriei noastre. Este evident că acest lucru presupune că mai avem foarte mult de lucru, dar este deja un lucru structurat pe care îl vom face împreună cu UE”, a menționat oficialul. 

De asemenea, el a evidențiat miza acestui an.

„Vom avea foarte mult de lucru, am menționat summit-ul CPE, dar prioritatea absolută este aderarea la UE. Știți bine că lucrăm împreună pentru a răspunde la dispoziția doamnei prim-ministru în urma căreia va fi elaborat un plan de accelerare a procesului nostru de aderare la UE. Din păcate am pierdut mulți ani pe palierul apropierii de UE, suntem în poziția de a compensa acele pierderi de timp, acea insuficientă atenție politică oferită procesului de aderare la UE. În următoarele luni, ca și până acum, vom avea foarte mult de lucru cu colegii noștri din guvern. Anul acesta vom păstra aceeași dinamică pentru edificarea unei Moldove mai democratice, mai prospere și mai europene. Aceasta este miza pentru 2023”, a subliniat Nicu Popescu.

TRIBUNA precizează: Nicu Popescu a devenit vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene la 6 august 2021 și, astfel, a revenit de la Paris la Chișinău. Popescu continuă să fie profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris, calitate pe care o deține din 2016. Până a deveni ministru a fost director al programului Europa lărgită, Consiliul European pentru Relații Externe ECFR, Paris (2018- iulie 2021). Anterior a fost tot ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova (iunie 2019 – iulie 2019). Anterior actualul ministru a mai fost: profesor asociat în cadrul programului de Master în Drept Economic și Economie Politică Internațională, Universitatea din Barcelona (2015 – 2018), analist principal, Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (2013-2018), consilier de politică externă și integrare europeană, Guvernul Republicii Moldova, cabinetul Prim-ministrului (2012-2013), analist principal pe Rusia și Parteneriatul Estic, Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), Londra (2007-2012, cercetător, Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), Bruxelles (2005-2007). Nicu Popescu este Doctor în Științe Politice (Magna cum Laude) Departamentul Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană (CEU), Budapesta, deține masterat în Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană, Budapesta, și licență în Științe Politice și Relații Internaționale, Universitatea de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Cunoaște trei limbi străine – rusă, engleză, franceză. S-a născut la 25 aprilie 1981, la Chișinău. Este căsătorit, are doi copii.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...