„Chiar și în acest an de război și inflație și scumpire extremă a resurselor energetice, Guvernul alocă, în bugetul pentru 2023, încă 3 milioane și ceva de euro pentru construcția Arenei Naționale… Nu-s bani pentru indexarea pensiilor conform inflației, nu-s bani pentru creșterea salariilor în sistemul bugetar, dar bani pentru Arenă se găsesc…”. Declarațiile au fost făcute de activistul civic Vitalie Sprînceană, informează TRIBUNA.
El a amintit că a scris anterior despre ce se putea construi din miliardul de lei juruit de stat pentru Arena Națională – spitale, școli, biblioteci, drumuri, grădinițe, centrale electrice. În alți ani a scris „despre cum proiectul de suflet (și spălare de bani) a unui oligarh care se ascunde în coclauri este dus mai departe, cu sfințenie, de soldații voioși ai luptei cu corupția (nu m-aș mira dacă guvernul va prelua și Orheiland-ul în curînd)”.
„Anul acesta, deci, n-o să mai scriu despre astea. Că nu mă interesează. (Pot reveni și la anul la temă, pentru că Moldova are încă de plătit această arenă.)
Aș vrea să înțeleg altceva: de ce statul face această Arenă? Cum se înscrie această arenă în viziunea de țară a PD/PAS/PSRM și celelalte partide care s-au perindat la guvernare? Pentru că, până acum, mantra unică a tuturor guvernărilor a fost reducerea implicării statului în activitatea economică, minimalizarea intervenției acestora, lărgirea rolului pieței și liberei concurențe ca arbitru unic al relațiilor economice. În numele acestei logici (cît de toxică și dăunătoare e, am vorbit cu multe alte ocazii) statul a lăsat întregi sectoare economice pe mâna pieței, lăsând-o pe această să dicteze dacă aceste domenii supraviețuiesc sau nu. Așa ne-am trezit fără autosuficiență alimentară (pentru că piața ar fi decis că e mai rentabil să imporți alimente din Turcia și Ucraina decît să le crești acasă), energetică (pentru că piața ar fi decis că e mai ieftin să cumperi kilowați de la ”separatiști” decît să construiești un colț de centrală producătoare de energie electrică). Învățământul este și el trecut prin logica pieței (sub forma optimizării școlilor), spitalele etc… Și în tot acest proces de retragere masivă a statului din economie, în fumul și cenușa care însoțesc prăbușirea unor întregi sectoare ale economiei și ruinarea majorității fostelor fabrici și uzine, Guvernul decide să demareze cel mai mare proiect de investiții publice al ultimilor ani: Arena Națională, un fel de sală de nunți și evenimente festive, cu bazin și lăutari”, a menționat liderul de opinie.
Adică – a mai spus Vitalie Spînceană, pe de o parte statul s-a retras din sectoare vitale – agricultură, energetică (în acest an cu deconectări la energie guvernul a putut doar să anunțe o licitație pentru a reconstrui CET-1, construită încă în 1951), industria ușoară și alimentară, comunicații – pe motiv că astea sînt domenii ce trebuie să se descurce pe cont propriu, iar pe de altă parte statul se bagă masiv și pompează bani publici într-o sală de nunți!
„O fi oare industria distracțiilor cea mai nevoiașă încât să fie nevoie de planificare și intervenție de stat pentru a o salva? O fi oare cea mai strategică încît e necesar ca, ani de zile, să fie sacrificate spitale, pensii și școli pentru a asigura prosperitatea Arenei Naționale?”, a întrebat el.