[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Decembrie 2022 06:30

Alexandru Slusari: Trist și grav, domni guvernanți! Transparența rămâne doar în programul electoral!

„Cât se poate de repetat practica statului capturat? Atunci am avut mai multe cazuri când proiectele importante ale actelor normative apăreau subit, fără consultări publice, pe agenda Guvernului. Domnilor de la guvernare, parcă ne-ați promis altceva!~ – a declarat fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, informează TRIBUNA.

El s-a întrebat cum e posibil că proiectul Legii bugetului de stat pentru 2023, care a fost votat ieri de Guvern, a fost publicat abia la ora 12.00.

„Reprezentanții asociațiilor agricultorilor demult au auzit zvonuri despre micșorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii. Am întrebat nu o dată pe ministrul Agriculturii și deputații despre acest lucru. Nu am primit nici un răspuns. Iată că azi am văzut că se propune micșorarea Fondului cu 15 procente. Dar nouă nici nu ne-au oferit posibilitatea să discutăm în cadrul Guvernului ce facem cu procesul de subvenționare în anul 2023, când sunt undeva 1,2 mlrd lei datorii pentru subventiile anului 2022 și pentru anul viitor rămân disponibile doar circa 300 mln lei pentru agricultura noastră. Ministrul de ramură nici nu a asistat la această ședință a Guvernului”, a menționat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.

Alexandru Slusari a mai spus că noi înțelegem situația financiar-bugetară în țara. „Însă, suntem obligați să explicăm miilor de fermieri de ce după un an foarte grav cu multiple crize concomitente se reduce semnificativ finanțarea ramurii strategice, chiar dacă am primit statut de candidat în Uniune Europeană și am trebui să accesăm mai multe fonduri structurale europene, în special pentru subvenționarea sectorului agroindustrial. Apropo, toate țările Europei de Est au făcut un elan în dezvoltare a agricultură, atunci când au avut statut de candidat în UE”, a subliniat fostul deputat.

El a mai spus că admite că reprezentanții autorităților au ceva argumente pentru asemenea decizie. „Dar noi am fost lipsiți de dreptul să avem discuția cu ei. Trist și grav, domni guvernanți! Transparența rămâne doar în programul electoral!”, a conchis politicianul.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...