[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important6 Decembrie 2022 13:01

Platforma DA din CMC cere prezentarea imediată a Bugetului capitalei pentru 2023 

Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr (DA) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) cere primarului capitalei prezentarea imediată a proiectului de Buget pentru anul 2023 Consiliului Municipal și societății, informează TRIBUNA. 

„Cerem transparență maximă în gestionarea banului public și alocarea acestuia după necesitățile oamenilor din oraș și din suburbiile capitalei și nu după criterii politice și clientelare” – a menționat șeful fracțiunii, Andrei Năstase, într-o conferință de presă.

Potrivit consilierilor, se constată „cu mare îngrijorare că Primarul și executivul deja sunt într-o mare întârziere în ceea ce privește publicarea, consultarea și adoptarea Bugetului pentru 2023. O enormă culpă aparține și guvernării PAS, care a întârziat nepermis de mult prezentarea circularei privind elaborarea proiectelor de buget către APL-urile din întreaga țară”.

„În loc să o prezinte conform calendarului bugetar până la 1 iunie 2022, aceasta a fost prezentată abia la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, cu aproape patru luni întârziere.

Conform Articolul 47 aliniat (2) al Legii finanțelor publice: a) Autoritatea executivă locală elaborează şi prezintă consiliului local proiectul bugetului local pe anul următor – pînă la 20 noiembrie; b) Consiliul local adoptă bugetul local pe anul următor – pînă la 10 decembrie.

Lipsa unei cooperări loiale dintre instituțiile centrale și locale ale statului, aceste practici de tergiversare, au consecințe păguboase pentru oameni.

În numele tuturor alegătorilor care au votat pentru programul nostru, după discuțiile avute cu locuitorii municipiului, cu primarii și consilierii locali avem deja mai multe propuneri pentru bugetul municipal de anul viitor, propuneri ce vizează, deopotrivă, continuitatea proiectelor deja inițiate, cât și a proiectelor noi ce vizează atât dezvoltarea orașului, cât și a suburbiilor capitalei.

Solicităm în continuare, transparență maximă în ceea ce privește gestionarea banului public”, a mai menționat el.

Andrei Năstase a subliniat că se cere imediat prezentarea și publicarea Bugetului, pentru desfășurarea dezbaterilor în acest sens.

„Noi, consilierii Platformei DA rămânem constructivi și consecvenți, așa cum am procedat încă de la începutul mandatului. Am chemat și chemăm la responsabilitate și consens, la cooperare loială între consilierii diferitor fracțiuni din CMC și executivul reprezentat de primarul Ion Ceban, între aceștia și autoritățile publice centrale în vederea soluționării adevăratelor probleme ale municipiului și locuitorilor acestuia. Renunțați la permanenta campanie electorală și la politica păguboasă, faceți administrație, dreptate și viață mai bună celor care v-au ales.

Bugetul Municipal, în general, și în mod special cel pentru anul viitor, trebuie să fie rodul unui larg consens politic și social, lucru cu atât mai important pe timp de criză generalizată”, a mai spus politicianul.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...