[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important27 Noiembrie 2022 10:00

Evenimentul săptămânii: Republica Moldova a rămas fără energie electrică 

Evenimentul acestei săptămâni a fost pana de curent înregistrată pe întreg teritoriul Republicii Moldova – în după-amiaza zilei de 23 noiembrie, care a durat câteva ore și care a generat o serie de reacție și discuții, informează TRIBUNA. 

Atunci, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat: „Avem repetarea situație din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara.
Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”.

Președintele țării, Maia Sandu a spus că „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi”. „Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă” – a mai menționat oficialul.

Totodată, autoritățile au explicat „de ce s-a întrerupt energia electrică în Republica Moldova, dacă aceasta este procurată din România și bombardamentele rusești au loc în Ucraina?”:

„Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România.Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult.

Pentru informare – În anul curent, Guvernul Republicii Moldova a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, și urmează a fi dată în exploatare în 2 ani.”

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...