[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important2 Octombrie 2022 08:00

TOP-10 evenimente social-politice ale lunii septembrie 2022 

TRIBUNA.md a decis că, începând de acum, la sfârșitul fiecărei luni, va elabora și publica un clasament al celor mai importante evenimente social-politice din țara noastră. Astfel, în această duminică, vă prezentăm „TOP-10 evenimente social-politice ale lunii septembrie 2022” și ținem să menționăm că au mai fost câteva evenimente sonore, totuși, am decis să le alegem pe acestea inclusiv din perspectiva că au fost intens discutate în spațiul public. 

1.Iuliana Cantaragiu a demisionat 

Un eveniment răsunător și oarecum așteptat în septembrie a fost demisia Iulianei Cantaragiu din funcția de ministru al Mediului. Anunțul a fost făcut în a opta zi a lunii într-o postare pe Facebook. „Am redat mediului ministerul comasat de guvernările anterioare. Am inițiat reforma agențiilor subordonate, care sper să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, și am creat premisele unei funcționări corecte, integre, transparente la Moldsilva, Apele Moldovei, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat…”, a declarat ea.

2.Inflația 

Un alt eveniment care n-a trecut fără discuții a fost anunțul Biroului Naţional de Statistică, la 9 septembrie, că inflația anuală a ajuns la 34,29%. Instituția a comunicat: „Prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 34,29%, inclusiv la produse alimentare cu 38,39%, mărfuri nealimentare cu 23,26% și servicii prestate populaţiei cu 45,25%.”

3.Parlamentul a început noua sesiune 

Parlamentul Republicii Moldova, la 15 septembrie curent, s-a întrunit în prima ședință plenară din cadrul sesiunii ordinare de toamnă 2022, acesta fiind un alt eveniment important al lunii. În debutul ședinței au fost susținute discursuri despre prioritățile și planurile pentru noua sesiune și situația social-politică din țară.

4.A fost înaintată moțiune de cenzură 

Un alt eveniment care n-a trecut neobservat a fost acela că fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în prima ședință a Parlamentului în noua sesiune – 15 septembrie curent, a înaintat o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului. Peste o săptămână, în ședința din 22 septembrie, moțiunea a fost dezbătută și respinsă.

5.Pagina lemne.md – lansată 

Chiar dacă e vorba „doar” de o pagină web – așa cum au remarcat mai mulți, www.lemne.md a provocat discuții intense și diverse comentarii, atât înainte de lansare, cât și după, inclusiv din motiv că pare să fi provocat demisia ministrului Mediului. Totul a început cu ședința Guvernului în care Premierul Natalia Gavrilița i-a reproșat ministrului Mediului, Iulianei Cantaragiu, că pagina web demult trebuia făcută, pentru ca oamenii să aibă acces la informații despre stocurile de lemne, având în vedere criza energetică. Site-ul a fost lansat la 15 septembrie curent.

6.Protestul Partidului „ȘOR” și instalarea „Orășelului Schimbării” 

Un alt eveniment care continuă a generat și continuă să producă efecte e protestul Partidului „ȘOR”. Formațiunea a început cu o acțiune în fața Președinției și Parlamentului, la care au participat mii de membri, la 18 septembrie, iar, apoi, imediat după miting, au fost instalate peste o sută de corturi în scuarul Legislativului, fiind astfel anunțat „Orășelul Schimbării” și protest non-stop. Ulterior, practic zilnic au avut loc flashmoburi în scuar, iar la 25 septembrie a avut loc o nouă acțiune de protest de amploare.

7.Maia Sandu a ținut un discurs la ONU 

Încă un eveniment mult discutat în spațiul public a fost acela că Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit, la 21 septembrie, de la tribuna Organizației Națiunilor Unite despre viitorul țării noastre în Uniunea Europeană și a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului. În discursul rostit în cadrul celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, oficialul a menționat că, prin semnarea cererii de aderare la UE, Moldova a ales democrația în locul autocrației, libertatea în locul opresiunii, pacea în locul războiului și prosperitatea în locul sărăciei. De asemenea, șeful statului a condamnat războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei și și-a exprimat susținerea pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine, dar și admirația pentru ucrainenii care continuă să lupte pentru supraviețuire, dreptate și libertate.

8.Mobilizarea parțială în Federația Rusă

Anunțul privind mobilizarea parțială în Federația Rusă, din 21 septembrie, a fost evenimentul care a zguduit nu doar țara dată, dar și inclusiv Republica Moldova. Subiectul a fost și este intens dezbătut la nivel de politicieni și cetățeni. Totodată, în legătură cu această decizie, Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat, fiind examinate riscurile ce ar putea apărea și aprobate o serie de recomandări. De asemenea, Ambasada Republicii Moldova de la Moscova și-a prelungit programul de activitate, iar Avocatul Poporului a făcut un demers în vederea facilitării revenirii cetățenilor moldoveni în țară.

9.A fost aprobat noul tarif la gaz 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, la 23 septembrie, decizia cu privire la majorarea tarifului la gaz, de la 22,99 la 29,27 lei per metru cub, urmare a solicitării S.A. „Moldovagaz” din 16 septembrie. Tariful urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie curent, iar evenimentul dat a trezit numeroase reacții și continuă să se mențină printre principalele subiecte de discuție.

10.Decizia Gazprom 

Confirmarea „Gazprom” că va livra gaz natural către „Moldovagaz”, respectiv – Republica Moldova, și în luna octombrie curent, a fost poate cel mai așteptat eveniment al lunii, care a ținut în suspans pe majoritatea, or, discuțiile la subiect nu au încetat nicio zi. Astfel, în ultima zi de septembrie, Guvernul a anunțat că a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. „În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat” – a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

 

Notă: Ordinea în clasament este cronologică.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...