[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Știri25 Septembrie 2022 10:00

Evenimentul săptămânii: A fost majorat tariful la gaz 

Evenimentul acestei săptămâni este decizia de majorare a tarifului la gaz, care stârnit îngrijorări și numeroase declarații, informează TRIBUNA.

Astfel, vineri, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat decizia cu privire la majorarea tarifului la gaz, de la 22,99 la 29,27 lei per metru cub, urmare a solicitării S.A. „Moldovagaz” din 16 septembrie curent. Noul tarif va intra în vigoare de la 1 octombrie.

La acest subiect s-au expus mai mulți politicieni.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița: „Facem tot posibilul pentru a avea alternative la gazele naturale – păcură, conectare la sistem centralizat. În același timp venim cu compensații… dar într-adevăr e un preț exorbitant”.

Deputatul PAS, Radu Marian: „Vom dubla bugetul de compensații comparativ cu anul trecut. În același timp Guvernul îndeamnă oamenii să economisească consumul de resurse energetică, la fel cum o fac cetățenii din toate țările europene. Fiecare metru cub economisit înseamnă mai mulți bani în buzunarul propriu”.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău: „Eu nu pot să înțeleg oare câte argumente și câți bani mai trebuie să scoată din buzunar cetățenii sărăciți ai Moldovei pentru ca cineva să înțeleagă că responsabilii trebuie schimbați, iar procurorii să investigheze modul în care s-au acumulat aceste datorii. După jumătate de an de scărpinat la gaz, legea care permite includerea devierilor tarifare intră în vigoare abia la 1 septembrie. De ce nu au modificat legea atunci când Spînu l-a dominat pe Miller? Toată povara nu o achită responsabilii de proasta gestiune, dar întreaga populație a Republicii Moldova și respectiv, absolut nejustificat, prețul gazului ajunge la 29,27 lei”.

Igor Dodon, ex-Președinte„Îi cerem urgent Guvernului și Parlamentului să plafoneze tariful la gazele naturale la 10-12 lei pentru un metru cub pentru consumatori. Iar diferența de tarif, care e de aproape 3 ori mai mare, să o achite Guvernul. Bani pentru a plăti această diferență să fie ceruți de la cei care i-au interzis președintelui țării Maia Sandu și premierului Natalia Gavrilița să meargă la Moscova pentru a obține un preț mult mai mic de achiziție a gazelor. Altfel o bună parte din populația țării va îngheța la iarnă din cauza imposibilității achitării facturilor”.

Ion Chicu, ex-Premier: „Față de tariful din septembrie anul trecut, vom plăti de 6,3 ori mai mult pentru gazul consumat. Adică, cu banii pe care ne încălzeam anul trecut pe parcursul unei luni întregi, acum vom putea să ne încălzim doar 5 zile, chiar mai puțin… Restul, 25 de zile, sunt nu altceva, decât acele „vremuri bune”, promise de Maia Sandu și gruparea sa PAS. Aceasta este formula „vremurilor bune”.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...