[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 August 2022 14:00

Omul săptămânii: Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Omul acestei săptămâni este Nicu Popescu, vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, având în vedere că, la 4 august curent, a fost adoptat Planul de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană, care a fost consultat de Ministerul de Externe cu echipa de la Guvern și instituțiile naționale cu reprezentanții societății civile și Comisia Europeană, informează TRIBUNA.

„Țara noastră a făcut următorul pas important în direcția aderării la Uniunea Europeană (UE)” – a declarat Nicu Popescu, cu referire la Documentul care conține acțiuni, termeni și instituții responsabile de punere în aplicare a măsurilor prioritare:

Reforma justiției și combaterea corupției;

Remedierea deficiențelor în legislația electorală;

De-oligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor;

Consolidarea capacității administrației publice și gestionarea finanțelor publice;

Implicarea societății civile în procesele decizionale, precum și

Consolidarea protecției drepturilor omului și combaterea violenței de gen.

„Suntem determinați, prin muncă și implementarea reformelor solicitate de cetățeni, să transformăm țara noastră după modelul european” – a mai spus vicepremierul.

TRIBUNA precizează: Nicu Popescu a devenit vicepremier, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene la 6 august 2021 și, astfel, a revenit de la Paris la Chișinău. Popescu continuă să fie profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris, calitate pe care o deține din 2016. Până a deveni ministru a fost director al programului Europa lărgită, Consiliul European pentru Relații Externe ECFR, Paris (2018- iulie 2021). Anterior a fost tot ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova (iunie 2019 – iulie 2019). Anterior actualul ministru a mai fost: profesor asociat în cadrul programului de Master în Drept Economic și Economie Politică Internațională, Universitatea din Barcelona (2015 – 2018), analist principal, Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (2013-2018), consilier de politică externă și integrare europeană, Guvernul Republicii Moldova, cabinetul Prim-ministrului (2012-2013), analist principal pe Rusia și Parteneriatul Estic, Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), Londra (2007-2012, cercetător, Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), Bruxelles (2005-2007). Nicu Popescu este Doctor în Științe Politice (Magna cum Laude) Departamentul Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană (CEU), Budapesta, deține masterat în Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană, Budapesta, și licență în Științe Politice și Relații Internaționale, Universitatea de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Cunoaște trei limbi străine – rusă, engleză, franceză. S-a născut la 25 aprilie 1981, la Chișinău. Este căsătorit, are doi copii.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...