[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Iulie 2022 09:30

Ex-deputat: Ce fel de negocieri se tot imită la noi în formatul ”1+1” și cu cine? 

„Liderii separatiști ne amenință, de ce oare?” – se întreabă Igor Munteanu, ex-deputat, cofondator al Comitetului pentru Unitate și Bunăstare, informează TRIBUNA.

El a precizat că, „joi, așa-zisul ministru al afacerilor externe, Vitalie Ignatiev, a declarat că Tiraspolul își dorește recunoașterea independenței pentru regimul său separatist, după care ar urma fără zăbavă includerea sa în componența Federației Ruse, conform referendumului din 2006 (ilegal în RM). Pe urme fierbinți și Biroul pentru Reintegrare al Guvernului RM a emis un comunicat în care condamnă declarațiile separatiste ale lui Ignatiev, reamintind că ”păstrarea suveranității și integrității teritoriale a RM este un principiu acceptat de toți partenerii internaționali ai RM”, i.e. a Rusiei, fără nicio schimbare care să stimuleze asemenea reacții.”

În context, Igor Munteanu a spus că apar câteva întrebări legitime:

„1. Ce fel de negocieri se tot imită la noi în formatul ”1+1” și cu cine? Cu ce scop? De ce nu putem aplica sancțiuni nominale acelor persoane cu ranguri inventate la Tiraspol, care susțin separatismul și comit infracțiuni contra Constituției RM? Cine face lobby pentru ca acești oficiali transnistreni să circule liber prin RM, să utilizeze lesne Aeroportul internațional, să se plimbe pe la recepții galante, să-și schimbe banii în băncile din RM, rămânând ancorați la un proiect separatist, care poate exploda oricând?

2. Cine are de câștigat din tot felul de înțelegeri secrete cu liderii separatiști, etichetați în presa controlată politic de la Chișinău drept ”oameni buni, antreprenori de ispravă, care nu vor război”, și care, iată, sunt cei care ne amenință direct cu războiul și care își doresc alipirea la Rusia? În numele cui se fac concesii MMZ și altor exportatori din regiune? Cu ce scop au fost semnate diverse protocoale promovate cu osârdie de OSCE, angajații căreia sunt astăzi blocați de a circula în stânga Nistrului, dar mereu gata să lucreze în interesul părții separatiste, mai puțin pentru scopul unei integrări dictate de Constituția RM, stat membru al OSCE?

3. Din motive neclare, unii mai cred că de Transnistria este bine să se ocupe diplomații, fapt invalidat de realități. Crocodilii separatismului vor dispărea numai atunci când va seca mlaștina în care aceștia se hrănesc, din scheme de energie, contrabandă, monopoluri, corupție și spălări de bani. Or, aceste subiecte nu pot fi gestionate cu mănușițele albe sau prin delegarea lor unor vechi prieteni ai Moscovei imperialiste, indiferent de geneza lor. Dixit.”

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...