[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii25 Iunie 2022 08:00

Jurnalist: Primirea statutului de țară candidat ar trebui să conducă la construirea unui proiect de țară

Primirea statutului de țară candidat ar trebui să conducă la construirea unui proiect de țară – consolidarea internă pentru pregătirea pentru aderare. Declarația a fost făcută de jurnalistul Victor Nichituș în contextul deciziei Consiliului European, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, este nevoie de organizarea unei întâlniri a delegațiilor tuturor partidelor parlamentare și ne-parlamentare pentru semnarea unui acord inter-partinic pentru susținerea reformelor necesare aderării la UE.

„Cecul în alb primit de oficialitățile și societatea moldoveană se datorează războiului din Ucraina. Să nu ne facem iluzii că statul moldovean ar merita real primirea acestui statut. Republica Moldova nu îndeplinește nici pe departe criteriile de la Copenhaga dar, așa cum s-a mai spus – nici România ori Bulgaria nu au îndeplinit aceste criterii când au primit statutul de țară candidat.

Decidenții politici de la Chișinău ar trebui să facă dovada sinergiei cu întreaga societate moldoveană și să convingă principalele forțe politice existente să semneze un acord pentru integrarea europeană urmând exemplul partidelor românești care au semnat Acordul de la Snagov. Numitorul comun pentru integrarea europeană a statului moldovean ar duce la slăbirea forțelor centrifuge care există în societatea moldoveană”, a declarat el.

În același timp, Victor Nichituș a spus că rămâne convins de necesitatea explicării beneficiilor statutului de țară candidat la UE decidenților politici de la Tiraspol. „Este știut, că o bună parte din producția industrială a regiunii separatiste are ca destinație state din UE, România este printre aceste state, de asemenea se știe că din 24 februarie, data agresiunii ruse în Ucraina, numărul de locuitori ai regiunii separatiste care au cerut/primit cetățenie/pașaport moldovenesc este în permanentă creștere. Deci există argumente pentru transmiterea acestor oportunități de aderare și celor din Tiraspol – dacă se dorește, cu adevărat re-integrare. Dacă nu și nu – renunțați la valiză, că trenul european nu stă mult în gara noastră mică de provincie” – a adăugat el.

Jurnalistul consideră că „ideea principală a proiectului de țară al Republicii Moldova este reducerea forțelor centrifuge existente în societate moldavă și transformarea acestora într-o forță centripetă care ar aduna toate energiile necesare îndeplinirii criteriilor de aderare.”

„Decidenții politici ai PAS sunt obligați să crească forța de atracție a capabilității de existență a statului moldovean și să demonstreze dorința lor de a guverna în interesul tuturor locuitorilor dintre Prut și Nistru. De aici și necesitatea semnării unui acord de tip Snagov și de găsire a energiilor care ar consolida statul moldovean”, a subliniat liderul de opinie, adăugând: „Euforia primirii acestui cec în alb nu ar trebui să fie de lungă durată: Nu e timp de sărbătorit”.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...