[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important15 Iunie 2022 12:00

Viorel Godea: Statul şi mediul de afaceri trebuie să se mişte în paralel, conştienţi că marii beneficiari sunt cetăţenii

Viorel Godea, director general al companiei „Lagmar Impex”, în cadrul unui interviu pentru www.oficial.md, a fost întrebat „În general, care ar trebui să fie relaţia perfectă dintre stat şi mediul de afaceri?”, informează TRIBUNA.

Poate o să vă pară straniu, dar eu cred că statul trebuie să trateze mediul de afaceri ca pe un partener sigur în realizarea misiunii deloc uşoare de a asigura un anumit nivel de viaţă cetăţenilor. Or, din banii pe care-i achită agenţii economici sub formă de diverse impozite şi taxe, în mare parte, se formează bugetul public naţional. Cu cât mai dezvoltat va fi mediul de afaceri, cu atât mai multe impozite se vor achita, iar aceste impozite vor spori capacitatea de intervenţie a statului, astfel încât să avem o infrastructură dezvoltată, o medicină performantă, un sistem educaţional modern etc. Statul trebuie să fie cointeresat direct în prosperarea mediului de afaceri, pentru că nu poate avea un partener mai bun în ceea ce ţine de capacitatea sa de dezvoltare”, a declarat el.

De asemenea, Viorel Godea s-a referit și faptul în ce măsură statul trebuie să se implice în economie.

Rolul statului este să stabilească regulile de joc pentru agenţii economici, dar nu să se implice direct în procesele economice. Cu cât mai clare şi mai motivante vor fi regulile de joc pentru mediul de afaceri, cu atât statul va avea de câştigat mai mult şi ceva mai devreme eu am explicat în ce mod. Desigur, admit şi ideea că statul poate deţine controlul asupra unor întreprinderi, însă e vorba de întreprinderi strategice, de activitatea cărora depinde securitatea naţională pe anumite dimensiuni. În rest, statul şi mediul de afaceri trebuie să se mişte în paralel, conştienţi de faptul că marii beneficiari ai eforturilor lor sunt cetăţenii”, a subliniat omul de afaceri.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...