[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Iunie 2022 18:00

(ACUM 1 AN) PLD a depus actele

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 1 iunie 2021.

Precizările CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că, din numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (3282288), 2786368 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. În aceeași zi, CEC a precizat că alegătorii mai au la dispoziție 10 zile pentru a depune cereri privind declararea locului nou de ședere.

Solicitarea Platformei DA

Fracțiunea Platforma DA a cerut convocarea urgentă a ședinței plenare a Parlamentului pentru examinarea situației de pe piața produselor petroliere. Cu declarații în susținerea solicitării a venit, ulterior, și deputatul independent Alexandru Oleinic.

Apelul aleșilor locali

Congresul Autorităților Locale din Moldova a adoptat un apel în legătură cu adresările mai multor primari și reprezentanți ai autorităților publice locale din diverse regiuni ale Republicii Moldova privind inițierea din partea organelor de anchetă a unor controale inopinate.

Un nou sondaj

Compania Date Inteligente a prezentat rezultatele sondajului efectuat în perioada 19-28 mai 2021. Potrivit acestuia, în alegerile parlamentare anticipate, voturile s-ar fi distribuit în felul următor: Partidul Acțiune și Solidaritate – 39,1%; Blocul Socialiștilor și Comuniștilor din Moldova – 33,4%; Partidul Politic „Șor” – 10,1%; Blocul „Renato Usatîi” – 4,9%; AUR Moldova – 4,8%; Platforma Demnitate și Adevăr – 3,5%; Partidul Democrat din Moldova – 1,2%; alte partide – sub 1%.

PLD a depus actele

Partidul Legii și Dreptății (PLD) a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Cap de listă era Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor. S-a stabilit ca partidul politic să fie înscris prealabil în buletinul de vot la poziția a 16-a.

Conferința Ombudsmanului Copilului

Ombudsmanul Copilului, Maia Bănărescu, în cadrul unei conferințe de presă, a spus că pledează pentru sancționarea persoanelor care implică minorii în activitatea, propaganda/agitația politică.

Semnătura PAS

Deputatul Petru Frunze a semnat declarația elaborată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, prin care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) își asuma în viitorul Parlament să susțină descentralizarea competențelor și finanțelor publice locale.

Briefingul PSRM

Deputații PSRM, în cadrul unui briefing de presă, au comunicat ce au făcut pentru susținerea și protecția copiilor din Republica Moldova, dar și au spus ce vor face în continuare.

Flashmob al tinerilor din PAS

Tinerii din PAS au organizat un flashmob în Piața Marii Adunării Naționale. Mesajul lor a fost că la 11 iulie trebuie pornite vremurile bune pentru tineri.

Demers către CEC

Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, au făcut apel către Comisia Electorală Centrală să întreprindă măsuri pentru a permite funcționarea sistemului de înregistrare video pe tot parcursul zilei votării și a preveni transportul organizat de alegători în ziua alegerilor.

Întrevederea președintelui PSRM

Președintele PSRM, Igor Dodon a avut o întrevedere cu angajații Centralei Electrice cu Termoficare №2 din Chișinău. În cadrul acesteia au fost discutate problemele cu care se confruntau angajații, dar și întreprinderea.

Maia Sandu – la Edineț

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a aflat la Edineț, unde a avut  întâlniri și schimburi de opinii cu primari, directori de școli, reprezentanți ai autorităților locale, medici și antreprenori din raion. Ea a fost întâmpinată și de un grup care a protestat împotriva sosirii sale în raion.

Mesajele politicienilor de Ziua Copilului

Cu ocazia Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului, mai mulți politicieni și demnitari au adresat mesaje de felicitare. Este vorba despre Maia Sandu, șeful statului; Zinaida Greceanîi, Președintele Parlamentului; Aureliu Ciocoi, Premier interimar; Igor Dodon, liderul socialiștilor; Andrei Năstase, președintele Platformei DA; Pavel Filip, președintele PDM și alții.

O nouă ediție a taberei parlamentare online

De Ziua Internațională a Copilului, Parlamentul Republicii Moldova a lansat o nouă ediție a taberei parlamentare online, dedicată copiilor din țară, cu vârsta cuprinsă între 10-18 ani.

Zinaida Greceanîi, în raionul Fălești

Președintele Parlamentului, membru al Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi a avut întrevederi cu locuitorii din raionul Fălești.

Olga Cebotari – la Bender

Cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului, Viceprim-ministrul în exercițiu Olga Cebotari a plantat flori și copaci împreună cu 50 de elevi de la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Bender.

sursa: Almanah Politic-2021

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...