[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important31 Mai 2022 08:56

(ACUM 1 AN) Platforma DA, concurent cu acte-n regulă

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 31 mai 2021.

Acuzațiile PAS

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, l-a acuzat pe primarul general al capitalei și pe socialiști că ar pune la cale o schemă de falsificare a alegerilor parlamentare. În context, PAS a solicitat Comisiei Electorale Centrale să analizeze legalitatea constituirii Consiliului electoral de circumscripție nr.1.

Politicienii – la „Ultimul sunet”

Mai mulți politicieni au participat la festivitățile dedicate „Ultimului Sunet”, în instituțiile de învățământ din țară. Astfel, Zinaida Greceanîi, Președintele Parlamentului, a mers la Liceul „Nikolai Gogol” din capitală; Igor Dodon, liderul PSRM – la Liceul „Prometeu” din capitală, unde și-a făcut studiile fiul său cel mare, Vlad; Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei – la Liceul Teoretic din satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga; Lilia Pogolșa, ministrul Educației, Culturii și Cercetării – la Liceul Teoretic cu profil de arte ,,Mihail Berezovschi” din capitală.

Platforma DA, concurent cu acte-n regulă

Platforma DA a fost înregistrată în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei, Andrei Năstase a declarat că formațiunea va face o campanie curată și a anunțat sloganul pentru alegeri – „Fapta bună ne adună”.

Noul director al CICDE

A fost aprobată numirea Doinei Bordeianu în calitate de director al Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă Comisia Electorală Centrală.

Briefingul PSRM

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, în cadrul unui briefing de presă, a vorbit despre „campania criminală de lichidare a școlilor, condusă de Maia Sandu”. Potrivit spuselor sale, atât timp cât în școală învață chiar și un singur elev și lucrează un singur pedagog – ea trebuie păstrată.

Scrisoare comună

Prim-miniștrii Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au adresat o scrisoare comună președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul accesului la vaccin anti COVID-19.

Ceremonie la Președinție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a înmânat, în cadrul unei ceremonii oficiale, titluri onorifice de „Artist al Poporului”, „Maestru în Artă” și „Artist Emerit”, conferite recent mai multor oameni de cultură din țara noastră.

Plecări din PDM şi reacția lui Pavel Filip

După ce în spaţiul public au apărut informații precum că unii primari din raionul Strășeni au decis să plece din PDM, Pavel Filip, președintele formaţiunii, a venit cu un comentariu, menţionând că motivul plecărilor e unul singur – cel financiar.

Precizările CEC

CEC a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2020. Astfel, dintre cele 50 de partide politice și alte organizații social-politice înregistrate în Registrul de stat al persoanelor juridice ce aveau obligativitatea de a prezenta rapoartele financiare pentru anul 2020, doar 41 s-au încadrat în termenul legal, 4 au depus raportul peste termenul limită, iar alte 5 nu și-au onorat obligația de a depune rapoartele la CEC.

PVE a depus actele

Partidul Verde Ecologist (PVE) a depus, la Comisia Electorală Centrală, actele pentru înregistrare în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Prealabil, formațiunea urma să fie înscrisă sub numărul 15 în buletinul de vot.

sursa: Almanah Politic 2021

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...