[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news30 Mai 2022 06:00

„Record”: În 31 de ani de independență, populația Moldovei acum e la cel mai jos nivel privind...

În caz dacă tariful va fi majorat cu 58,1% – așa cum a fost solicitat, accesibilitatea gazului pentru populație va fi de 5,2 ori mai mic decât acum jumătate de an, cea mai mare scădere din istoria Moldovei. Constatarea a fost făcută de economistul Veaceslav Ioniță, informează TRIBUNA.

Expertul, într-o postare pe blogul său, a notat că, anul trecut pe un salariu mediu net pe economie puteau fi cumpărați 1675 m3 de gaz, maxima istorică sau de 2,8 ori mai mult decât 5 ani în urmă.

„Creșterea accesibilității gazului pentru populație în ultimii 5 ani a fost determinată de doi factori: 1) majorarea semnificativă a veniturilor populației de la 4,1 mii lei lunar la 7,6 mii lei lunar salariul mediu net pe economie, 2) scăderea tarifului la gazul natural de la 6,83 lei/m3 la 4,23 lei/m3”, a precizat el.

În prezent, datorită celor două majorări de tarife la gazele naturale operate în noiembrie 2021 și ianuarie 2022 – a remarcat economistul – „puterea de cumpărare a populației Moldovei deja a scăzut de 3,2 ori până la 517 m3 pe un salariu mediu net pe economie. Această scădere a puterii de cumpărare deja este mult mai puternică decât cea din 1999, când Moldova a înregistrat cea mai mare creștere de tarife cauzate de deprecierea valutei naționale. Acum, însă, avem o valută națională stabilă, iar creșterea tarifelor este determinată de majorarea fără precedent a prețului de import la gazele naturale”.

„În toți cei 31 ani de independență doar de două ori în 1999 și în 2022 populația Moldovei este la cel mai jos nivel privind accesibilitatea gazului natural pentru populație. Iar scăderea puterii de cumpărare de acum este de două ori mai puternică decât în 1999”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...