[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important29 Mai 2022 08:00

TOP-5 miniștri care au „cules” cele mai multe cereri de plecare din funcție

În ultima vreme se tot vorbește despre remanieri guvernamentale, cert e că unii miniștri au primit cereri de a-și prezenta demisia încă practic de la începutul mandatului. Și chiar în aceste zile se aud în spațiul public solicitări în acest sens, așa că, TRIBUNA a analizat cele aproximativ zece luni de mandat și a elaborat un clasament convențional al miniștrilor care au „cules” de-a lungul timpului cele mai multe cereri de a pleca din funcție.

1.Andrei Spînu

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, e ministrul numele căruia cel mai mult a apărut lângă termenul „demisie”, încă din toamna 2021, când a fost negociat contractul cu „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, și s-a revenit la acest subiect de fiecare dată când s-a majorat prețul la gaz, dar și-n contextul altor evenimente și contracte. Demisia lui Spînu a fost cerută și-n Parlament, în conferințe, dar și declarații de partidele parlamentare de opoziție, precum și de partidele pro-europene extraparlamentare, precum Platforma DA și „Pro Moldova”. La un moment dat, ministrul fiind întrebat, a spus că n-are motive să demisioneze și e cu inima împăcată în privința faptelor sale.

2.Sergiu Gaibu

Numele ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, se aude cel mai des în aceste zile, când vine vorba de remanieri guvernamentale. Demisia acestuia a fost cerută de mai multe ori de reprezentanții opoziției parlamentare și extraparlamentare, în contextul inflației mari, precum și a creșterii exagerate a prețurilor. Mai nou, în această săptămână fruntași ai Platformei DA au spus că ministrul ar fi tăinuit informații despre faptul că a fost vizat într-un dosar penal în trecut, iar acesta, potrivit lor, e tot un motiv pentru a demisiona sau a fi demis.

3.Iuliana Cantaragiu

Nici Iuliana Cantaragiu, ministru al Mediului, n-a scăpat de apelurile de a-și da demisia sau de a fi eliberată din funcție. Partidul Verde Ecologist, Partidul „ȘOR”, Platforma Demnitate și Adevăr au cerut, în repetate rânduri, demisia ministrului, atât în contextul în care „a promovat o lege ce permite incinerarea cauciucurilor pe teritoriul țării noastre”, precum și că  „a permis ilegal transportarea metalelor uzate la întreprinderea din Rîbnița”.

4.Ala Nemerenco

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, a „scăpat” de cererile publice de a pleca din funcție, odată cu venirea sezonului cald, or, a scăzut numărul celor infectați cu COVID și au fost scoase restricțiile, astfel că activitatea Ministerului Sănătății acum nu mai e în prim-plan. În lunile de iarnăm însă, demisia Alei Nemerenco a fost cerută foarte des de Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul „ȘOR” – pentru că „a gestionat prost pandemia”, dar și că a promovat unele decizii/restricții controversate.

5.Nicu Popescu 

Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, este unul dintre cei mai apreciați membri ai Guvernului actual, însă, a avut și el unele solicitări de demisie. În noiembrie 2021, într-un interviu la Moscova, a declarat că „majoritatea populației nu-și dorește unirea cu România”, iar, drept reacție, Partidul Unității Naționale, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Liberal, au criticat poziția oficialului și au cerut demisia sau revocarea lui.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...