[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important28 Mai 2022 13:00

(ACUM 1 AN) Decret anulat de Maia Sandu

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 28 mai 2021.

Audienți ai unui curs postuniversitar – la Parlament

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Sergiu Sîrbu s-a întâlnit la Parlament cu un grup de audienți ai cursului postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale „Probleme actuale ale securității naționale”.

Trei noi partide la CEC 

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi Partidul politic „NOI” au depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrare în cursa electorală a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În seara aceleeaşi zile, CEC a stabilit preventiv ordinea lor în buletinul de vot: 12. „NOI”; 13. PDCM; 14. AUR.       

Decret anulat de Maia Sandu 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a anulat decretul fostului Președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Adresarea lui Viorel Furdui

Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Furdui s-a adresat autorităților statului, concurenților electorali, cât și Procurorului General, dat fiind faptul că „unii concurenți electorali, utilizând funcția oficială și fiind în campania electorală, prin implicarea docilă a organelor de forță, încearcau să facă presiuni asupra mai multor primari”.

Briefingul lui Vladimir Odnostalco

Deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, în cadrul unui briefing de presă, a menționat că „oamenii își exprimau îngrijorarea cu privire la posibila majorare a vârstei de pensionare în RM” şi a accentuat inadmisibilitatea unei astfel de măsuri.

Şedinţa CSS 

Șeful statului, Maia Sandu a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia a pus în discuție „riscurile de corupție în procesul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale”.

PACE s-a lansat în alegeri 

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în cadrul unui eveniment în localitatea Zăicana din raionul Criuleni.

Noi observatori

CEC a acreditat 43 de observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, aceştia reprezentând: Institutul Internațional de Monitorizare a Dezvoltării Democrației, Parlamentarismului și Respectării Drepturilor Electorale ale Cetățenilor Statelor Membre ale Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente, Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Misiunea de observare a Comunității Statelor Independente (CSI), Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse și Consiliul Adunării Interparlamentare a Statelor-membre ale CSI.

Adresările socialiştilor 

Socialistul Bogdan Țîrdea, în cadrul unui briefing, a anunțat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a depus mai multe adresări la instituțiile statului cu privire la securitatea cetățenilor țării, cât și a șefului statului, Maia Sandu.

Zinaida Greceanîi – la Sângerei

Președintele Parlamentului, membrul Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi a avut întrevederi cu cetățenii din localitățile raionului Sângerei – Prepelița, Bilicenii Vechi, Sângereii Noi și Alexăndreni, precum și cu conducerea și angajații companiei RED-NORD (Rețelele Electrice de Distribuție Nord) din Sângerei.

Anunţul PPONA

Partidul Politic pentru Oameni, Natură și Animale (PPONA), înregistrat în septembrie 2020, a decis să participe la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pe o listă comună în alianță cu Partidul Politic „Democrația Acasă”.

Solicitarea Platformei DA 

Platforma DA a cerut să fie publicată urgent lista celor 46 agenți economici, cărora urma să le fie, în mod prioritar, distribuite 728 tone de motorină din ajutorul din România. 

Igor Dodon – la Dubăsari

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a efectuat o vizită în raionul Dubăsari – satele Coșnița, Molovata Nouă, Oxentia.

sursa: Almanah Politic 2021

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...