Oamenii sunt foarte diferiți: au nivel diferit de educație și de cultură; diferite ambiții de creștere personală; diferit spirit de competitivitate; diferit nivel de egoism și generozitate.
Unii vânează cărți bune, alții iubesc berea și vinul mai mult decât primăvara.
Unii mult învață și muncesc ca să obțină ceva, alții simplu foarte mult își doresc ceva.
Unii sunt mai cinstiți, alții mint mai mult decât respiră.
Unii sunt harnici și responsabili, alții iubesc pauzele lungi și dese.
Unii toată viața se străduiesc să Fie Cineva, alții toată viața încearcă să Pară cineva.
Unii desenează frumos, alții cred că pot desena.
Unii deseori vorbesc despre credința în Dumnezeu și își fac semnul crucii; alții urmăresc să nu facă rău, să nu mintă și să își ajute apropiații în viața de toate zilele.
Iată așa suntem noi – deosebiți și diferiți.
Dar, toți vor să fie tratați cu respect și demnitate. Toți vor drepturi și libertăți nu mai puține decât alții.
De fapt, nu egalitatea este obiectivul adevărat. Egalitatea, cel mai des, înseamnă a nu avea mai puțin, ori mai rău, decât alții. Mai mult și mai bine – se poate.
Inegalitatea economică, a fost unul din principalele motive, care a determinat revoluțiile și a schimbat puterile. Revoluții, care niciodată nu au adus fericirea așteptată.
Victor Hugo a afirmat: “Sărăcia duce la revoluție; revoluția – la sărăcie”. Revoluția e o prăbușire în haos.
Haosul nu generează progres. Progresul este rezultatul muncii organizate și gândite. Cu cât e mai mare nivelul de organizare și bine gândite obiectivele – cu atât e mai mare progresul.
Oamenii au reușit să determine progrese – oamenii nu s-au descurcat bine cu repartizarea rezultatelor progreselor.
Crearea unui model social-economic, care poate asigura bunăstare egală pentru oameni cu capacități și talente diferite – este o sarcină utopică. Dar, crearea unui model, care asigură bunăstare suficientă pentru toți – e o sarcină realizabilă.
Pentru asta e nevoie, ca cei mai competitivi dintre oameni, să învețe să-și controleze egoismul și poftele. Să înțeleagă, că societatea și dezechilibrele ei, și faptul că oamenii sunt diferiți – sunt fundamentul succesului lor.
Interdependența și reciprocitatea noastră, în cadrul comunităților, stau la baza succesului oricărei afaceri. Oamenii sunt producătorii, vânzătorii și consumatorii pentru orice afacere. Acei oameni diferiți. Fără oameni – nu există afaceri, nu există societate, nu există însăși oportunitatea de a face business.
O cercetare, realizată în 2019, arăta că averea a 26 cei mai bogați oameni ai planetei e egală cu suma averii celor mai săraci 3,5 miliarde din populația globală.
În sensul valorilor materiale, 26 de oameni sunt egali cu 3 500 000 000 oameni!
1 om cât 135 000 000 oameni!
Asta în condițiile, în care 262 milioane de copii nu acces la educație – pentru părinții lor nu au posibilitate să le asigure rechizitele școlare minime.
Alt exemplu.
În 2018, averea lui Jeff Bezos era evaluată la cca 112 miliarde $, iar bugetul pentru sănătate al Etiopiei – țară cu populație de 105 milioane – în 2018 a fost de 100 de ori mai mic, de cca 1 miliard $.
PIB-ul Moldovei – o populație de cca 3 milioane – în 2018 a fost de cca 11,4 miliarde $ – de 10 ori mai mic decât averea lui Bezos.
Dacă judecăm după cifrele de mai sus – chiar și în cele mai avansate democrații ale lumii guvernează unele “minoritățile mici”, dar foarte bogate. Aceste minorități guvernează și opinia majoritarilor.
Pentru a evita revoluțiile, va fi nevoie de legi și politici, care vor taxa mai mult bogații, fără să compromită inițiativa și inspirația lor antreprenorială.
Inegalitatea are diferite forme.
În ciuda progreselor excepționale ale democrației americane, pe dimensiunea justiției SUA are carențe grave.
Multe organizații nonguvernamentale americane, consideră sistemul de justiție penală al SUA profund nedrept, și îl califică drept un “complex de încarcerare în masă”. Date statistice din 2018: populația SUA constituie cca 5% din populația globală; totodată în SUA sunt 25% din numărul global al persoanelor încarcerate în penitenciare. Cei mai mulți încarcerați sunt afro-americani și latino-americani.
În SUA, unul din trei bărbați afro-americani, ajung cel puțin o dată viață în pușcărie. Peste 6 milioane de oameni, care au trecut prin penitenciare, sunt lipsiți de dreptul de vot.
Această justiție agresivă nu a determinat îmbunătățiri esențiale a nivelului ordinii publice. Cele mai multe atacuri armate, cu cei mai mulți uciși și răniți, se produc în SUA.
Populația Pământului se apropie de 8 miliarde de oameni. E un număr greu de imaginat! Aceste 8 miliarde pot deveni fie o echipă mare, incredibil de eficientă, și împreună să construiască o lume mai bună, o economie mai sănătoasă, un model social mai echilibrat. Fie se pot ciondăni – dar, când se ciondănesc 8 miliarde de oameni, înarmați până-n dinți – rezultatul inevitabil va fi unul dramatic.
Cum pot 8 miliarde de străini să conviețuiască pașnic?
Istoria arată că numai legile, normele și restricțiile nu sunt suficiente pentru a reduce inegalitatea, pentru a coabita pașnic, nici pentru a coopera pe dimensiunea protecției mediului înconjurător.
Atitudinea noastră unii față de alții e determinantă.
Dacă vom fi dominați de supărare și de pretenții reciproce – legile nu vor funcționa.
Iar dacă îi vom trata cu dragoste pe cei cu, care lucrăm cot la cot; dacă îi vom trata cu dragoste pe cei, care încercăm să-i convingem; dacă ne vom respecta reciproc demnitatea – atunci diferențele nu vor mai conta.
Atunci noi ne vom dori unul altuia tot ce e mai bun și vom găsi ușor compromis.
Vitalie Dragancea
Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.