[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Mai 2022 11:10

(INTERVIU) Dinu Plîngău: Obiectivul nr.1 este ca Platforma DA să ajungă partid parlamentar la viitorul scrutin

Dinu Plîngău, noul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre responsabilitatea care i-a revenit, primele activități, despre echipa sa, dar și despre scopul său în calitate de conducător de partid. 

TRIBUNA: Domnule Plîngău, felicitări pentru noua funcție și activitate. Ce înseamnă pentru dumneavoastră alegerea în calitate de președinte al Platformei DA?

Dinu Plîngău: Este o foarte mare responsabilitate și onoare să fii membru, dar și mai mare să fii liderul Platformei DA – un partid cu o bogată istorie și puternică echipă.

T.: Dintr-o parte a părut o competiție foarte strânsă, or ați fost ales la o diferență de doar 12 voturi… Cum a fost această „luptă” pe interiorul partidului, a fost o divizare? Care credeți că au fost avantajele dvs.?

D.P.: Au fost și sunt multe emoții ca și-n cadrul oricăror alegeri. A fost un exercițiu real și democratic, un schimb de idei despre cum trebuie să arate Platformei DA și colegii delegați la Congres au ales schimbarea. Eu i-am mulțumit pe toți, în primul rând, pentru acest exercițiu democratic și inedit pentru partidele din Republica Moldova și l-am felicitat pe domnul Chiril Moțpan pentru prestație. Ceea ce contează pentru noi acum este formarea echipei și am căzut cu toții de acord ca viitorul Birou propus de mine să fie cât mai reprezentativ.

T.: Prezentați-ne vă rog întreaga echipă de conducere, majoritatea cunosc despre dvs. și secretarul general, Liviu Vovc… Câți vicepreședinți și cine au fost numiți duminică? Vor urma numiri și după Congres sau e o etapă încheiată?

D.P.: Am început demararea consultărilor pentru crearea echipei executive. La etapa actuală vă pot spune că vor fi oameni din Platforma DA, dar și oameni care n-au fost implicați în politică. Vrem să creăm un adevărat Cabinet din Umbră cu oamenii profesioniști pe care îi are echipa noastră. Doi vicepreședinți deja au fost prezentați. Este vorba despre Iana Stanțieru, manager de top la nivel internațional și Lilia Tănase, medic, specialist foarte bun în tot ceea ce ține de problemele sociale și medicină. Urmează să fie prezentați după consultări și vicepreședinții pe domeniul economic, educație și securitate. Din partea raioanelor au fost desemnați deja în Birou – Anatol Donțu, primarul orașului Căușeni, Zinaida Cebănăș, antreprenoare de succes, și Victoria Marian Bogos, vicepreședinta raionului Ialovei.

T.: Vedem nume noi sau mai puțin cunoscute în echipa de conducere. Cum v-ați format echipa, cum ați ales oamenii care să vă însoțească?

D.P.: Toți sunt oameni ai echipei Platforma Demnitate și Adevăr, indiferent dacă sunt deja persoane cunoscute publicului larg sau au venit să pună umărul având calități foarte bune pe anumite domenii.

T.:Moldova Inteligentă” este programul pe care l-ați propus delegaților, colegilor de partid. Principalul „proiect de țară” este „creșterea demografică”. Oarecum surprinzător… nu e integrarea europeană, nu e lupta cu corupția… De ce anume acesta?

D.P.: Considerăm că anume aceasta este cea mai mare problemă, noi urmărim cum din an în an populația Republicii Moldova devine tot mai puțină, satele dispar, iar curând diaspora va fi mai numeroasă decât cei rămași acasă. Instituțiile statului trebuie să fie îngrijorate de aceste evoluții, întreaga societate trebuie să fie îngrijorată.

T.: Ce alte obiective importante sunt în „Moldova Inteligentă” și doriți să le implementați neapărat… din câte înțelegem, în cazul în care Platforma DA va accede la guvernare?

D.P.: Vrem să ne axăm pe domeniile care sunt uitate de actuala guvernare, să fim activi și să venim cu soluții. Vedem carențe în educație, agricultură, economie și justiție, vom încerca să aducem în prim plan anumite probleme pentru a fi discutate și vom veni și cu soluții.

T.: Care e principalul dvs. scop în calitate de președinte al Platformei DA?

D.P.: Obiectivul nr.1 este ca Platforma Demnitate și Adevăr să ajungă partid parlamentar la viitorul scrutin electoral, să fie principala alternativă de centru-dreapta.

T.: Din declarațiile dvs. am înțeles că „Platforma DA va renaște și va deveni în cel mai scurt timp alternativa politică atât de mult căutată în societate”. Ce va presupune reformarea Platformei, despre care menționați și-n „Moldova Inteligentă”, și ce veți întreprinde pentru a deveni acea alternativă căutată?

D.P.: Vom schimba imaginea și abordarea în a face politică. Urmează un proces de consultări interne privind formarea echipei executive, analiza imaginii noi a partidului, digitalizarea și fortificarea echipelor teritoriale pentru ca acestea să fie gata de scrutinul electoral local.

T.: Să-nțelegem din ultimele postări, imagini, că Platforma DA își va schimba și identitatea vizuală – mă refer la culoarea albastră, în loc de acel bordo deja cunoscut… sau a fost doar pentru Congres?!

D.P.: Voi propune modificările respective colegilor din Consiliul Național Politic, după ce vor fi evaluate toate propunerile legate de imagine în cadrul unor studii sociologice.

T.: De asemenea, ați spus că „că exercițiul democratic al Platformei Demnitate și Adevăr a mobilizat oameni noi din toate colțurile Republicii ce vor să se alăture echipei”. Să înțelegem că a pornit un val de aderări la partid? Cine poate deveni membru al Platformei?

D.P.: A fost un exercițiu care a mobilizat atât membrii mai vechi, care au deveniseră în timp inactivi, dar și oameni noi, care au fost atrași datorită mesajelor despre o #MoldovăInteligentă.

T.: În multe interviuri și chiar la Congres a fost vorba despre vârstă… O analiză rapidă ne arată că sunteți cel mai tânăr președinte de partid din țară la moment și ați fost cel mai tânăr deputat în Parlamentul de legislatura a X-a. Spuneți-ne când a început parcursul dvs. politic, ce v-a determinat să vă implicați? Și cred că întrebarea se repetă, dar: Cât de mult contează vârsta în politică? Este un avantaj sau din contra?

D.P.: M-am implicat în 2015 cu mai mulți colegi studenți, organizând proteste și manifestând nemulțumirea față de injustiție și hoțiile pe care le comiteau mai marii de la putere. Vârsta chiar nu contează. Este important ce e-n interiorul fiecărui om.

T.: Ce nu știe publicul larg despre Dinu Plîngău? Ce activități mai aveți pe lângă partid, politică?

D.P.: Ca majoritatea oamenilor – familie, prieteni, lucruri mărunte care mă fac să mă mai detașez de toate celelalte, fotbal deja mai rar.

Cristina Gurez

 

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...