[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Februarie 2022 06:30

INTERVIUL în care Vitalie Pîrlog în exclusivitate deschide parantezele despre activitatea la Interpol

Vitalie Pîrlog, preşedintele Comisiei de control a fişierelor Interpol, a acordat un interviu pentru TRIBUNA în care a vorbit despre activitatea sa.

T: Dle Pîrlog, recent, adică la finele lui noiembrie anul trecut, în cadrul Asambleii Generale a Interpol, aţi ţinut un discurs, care, din câte se ştie, a punctat mai multe probleme importante. Aţi putea deschide parantezele?

V.P.: În primul rând, în acel discurs m-am referit la consolidarea comunicării Comisiei pe care o conduc cu entităţile naţionale. În acest sens, a fost pregătit un ghid pentru entităţile naţionale, în care sunt descrise detaliat procedurile specifice, iar scopul urmărit a fost de a îmbunătăţi cooperarea cu ţările. Am menţionat în discurs că, Comisia a devenit mult mai deschisă în comunicarea sa cu statele şi cu delegaţiile acestora, care doresc să contacteze Comisia în vederea menţinerii unui dialog şi a unei cooperări eficiente.

În al doilea rând, în raport am invocat unele date statistice privind activitatea Comisiei. Astfel, în perioada 2019-2020, Comisia a recepţionat 2740 plângeri. În aceeaşi perioadă, Comisia a fost în măsură să finalizeze examinarea a 3 165 plângeri dintre care aproape 2 500 au condus la concluzii cu privire la conformitatea datelor. Cu titlu de comparaţie, din 2017, când am preluat mandatul de preşedinte al Comisiei, se atestă o creştere a numărului cererilor primite. Dacă acum vorbim de mii de cereri, atunci în 2016 erau doar 847. Principalele chestiuni abordate de reclamanţi rămân aceleaşi ca şi în anii precedenţi: drepturile omului şi aspecte politice.

Apropo, e important de menţionat că, Comisia face tot ce e posibil pentru a veghea respectarea regulilor Interpol, încercând mereu să găsească punctul de echilibru cel mai just în vederea unei bune colaborări poliţieneşti internaţionale şi drepturile persoanelor, dar şi pentru a proteja imunitatea organizaţiei.

T: Multora nu le este clar ce mandat are Comisia pe care o conduceţi?

V.P.: Mandatul Comisiei este de a veghea ca datele înregistrate în sistemul internaţional Interpol să fie în conformitate cu regulile Interpol.

T: Deci, Comisia poate determina dacă datele trebuie să fie înregistrate în sistemul informaţional Interpol?

V.P.: Rolul Comisiei nu este de a determina ca datele să fie înregistrate în fişierele Interpol, dar de a determina dacă datele deja înregistrate sunt conforme cu regulile Interpol. Prin urmare, atunci când nu există date în sistemul informaţional Interpol, nu ţine de competenţa Comisiei de a determina dacă datele relative privind o cerere specifică trebuie să fie înregistrate în fişierele Interpol.

Responsabil şi administrator al sistemului informaţional al Interpol este Secretariatul General al organizaţiei şi orice cerere de cooperare poliţienească venită din partea unui stat se examinează de către Secretariatul General. Şi, apropo, sunt unele confuzii în acest sens, de aceea aş veni cu o clarificare de principiu: Comisia şi Secretariatul General sunt independenţi unul faţă de altul, având atribuţii clar stabilite.

Poate o decizie a Comisiei substitui o decizie naţională privind anumită cauză?

V.P.: Comisia aminteşte, în mod regulat, chiar şi în deciziile sale, că rolul său nu este de a substitui, înlocui sau de a acţiona în numele unei jurisdicţii naţionale suverane. Comisia nu e abilitată de a acţiona în cadrul dosarelor, procedurilor naţionale, având în vedere că doar autorităţile naţionale competente pot să o facă.

Comisia are un rol limitat în aprecierea validităţii procedurilor şi elementelor de probă naţionale într-o cauză concretă. În linii generale, Comisia nu concluzionează o anchetă vizând dreptul procedural naţional sau să ia careva decizii în acest sens. Deciziile neconforme cu regulile Interpol nu semnifică în nicio manieră că procedurile angajate la nivel naţional nu sunt legitime sau nu sunt conforme cu dreptul naţional.

T: De fapt, prezentarea de către dvs. a raportului menţionat mai sus i-a mirat pe unii în Moldova. Se considera că v-aţi încheiat mandatul.

V.P.: Am auzit şi eu unele afirmaţii în acest sens. Consider că au fost făcute de oameni care nu cunosc realitatea. Eu continui să activez în această funcţie de mare responsabilitate şi voi continua să-mi îndeplinesc onest atribuţiile, atâta timp cât mai am mandat. Regret că în afirmaţiile menţionate s-au pus unele accente nedorite, pentru că nu e vorba de mine ca persoană, ci de Interpol, care e una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale. De altfel, nu este pentru prima dată când se fac afirmaţii care dovedesc doar lipsă de elementare cunoştinţe.

T: Ce aveţi în vedere?

V.P.: Păi amintiţi-vă de declaraţiile unor politicieni precum că eu ar trebui să fiu retras de la Interpol, iar Moldova să numească un alt reprezentant acolo. A trebuit să ies public şi să spun că eu nu reprezint Moldova, și că nu sunt un delegat al statului acolo, ci ales de Asambleea Generală la acea perioadă și, mai mult, că nu particip la examinarea cauzelor care provin din Republica Moldova. De aceea, ar fi foarte bine dacă toţi cei care fac declaraţii la temă s-ar documenta temeinic înainte de a le face, căci, repet, nu e vorba doar de mine, ci de imaginea unei organizaţii internaţionale importante, dar şi de imaginea Republicii Moldova.

T: Păi, chiar recent o persoană cu o funcţie importantă în Moldova declara că, de când dvs. nu mai activaţi în cadrul Interpol, lucrurile pe filiera respectivă s-au îmbunătăţit semnificativ…

V.P.: În primul rând, în cadrul Interpol există proceduri specifice şi extrem de complexe. Nu are cum un singur om să decidă ceva sau să dea tonalitatea anumitor evenimente, situaţii. În al doilea rând, dacă eu oricum sunt încă în exercitarea mandatului, reiese, din logica acestui demnitar, că personal am atribuţie la îmbunătăţirea de care vorbeşte. Nu în zadar spuneam mai devreme că ar fi bine dacă acei care doresc să facă declaraţii la temele respective, s-ar documenta temeinic.

În general, aş încuraja autorităţile ca, atunci când au neclarităţi, să se adreseze direct entităţilor specializate ale Interpol de la Lyon pentru a primi răspuns la toate întrebările pe care le au. Adică, să procedeze aşa cum procedează alte state în situaţii similare.

T: Dvs. personal cum calificaţi activitatea la Interpol?

V.P.: Cred că prestaţia mea ar fi bine să o aprecieze cei abilitaţi cu acest drept. Eu pot spune doar că activitatea în cadrul Interpol este o experienţă unică, iar pentru mine a fost extrem de utilă şi mi-a deschis noi orizonturi. Am colaborat cu o mulţime de profesionişti, lucru care m-a ajutat enorm şi sunt sigur mă va ajuta şi pe viitor. Sunt mândru că am reuşit să fac faţă cu cinste acestei funcţii de maximă responsabilitate.

T: Ce planuri de viitor aveţi?

V.P.: E prematur să deschid parantezele la acest capitol, dar vă spun că am în vedere demararea unor proiecte de nivel internaţional. Cu alte detalii voi veni la momentul potrivit.

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...