[ X ]
[ X ]
Important18 Octombrie 2021 16:00

Ex-Premier: După modul cum (nu) decurg negocierile pentru livrările de gaze pentru perioada următoare, putem deduce că…

Ex-Premierul Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), și-a expus opinia cu privire la situația creată privind livrarea gazelor în Republica Moldova, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, la 30 septembrie 2021 a expirat Contractul de livrare a gazelor, „care a fost încheiat încă de pe timpurile Președintelui Voronin și a fost prelungit de fiecare dată. Deci, începînd cu 1 octombrie 2021, Gazprom nu mai are nicio obligațiune, care ar reieși din Contractul expirat la 30 septembrie și este necesar de negociat și încheiat un alt Contract.”

„Autoritățile noastre nu divulgă în baza la ce înțelegere cu rușii primim noi gazul în octombrie, dar e cunoscut prețul – 790 dolari per mia de cubi. După modul cum (nu) decurg negocierile pentru livrările de gaze pentru perioada următoare putem deduce, că și în lunile următoare prețul la intrare va fi ceva similar.

Tariful actual de livrare a gazelor consumatorilor este calculat dintr-un preț de import de 5 ori mai mic decât 790 dolari. Respectiv, Moldovagaz nu poate achita în aceste condiții livrările curente către Gazprom. Iar dacă nu achităm livrările curente, gaz în conductă nu avem. Chiar dacă avem contract… Aceasta e deja valabil pentru luna octombrie”, a declarat Chicu, adăugând că „iată de ce trebuie „să fierbem un pahar cu apă, nu două…” și aici nu-i nici un sarcasm și panică, dar e o încercare de a evita sistarea livrărilor de gaze pe motiv de neplată.”

Fostul Premier a menționat și care e „miza negocierilor noastre cu Gazprom – Noi vrem ca Gazprom să ne dea gaz mai ieftin ca cel de piață.”

„Ca să obții de la cineva (ruși, americani, nemți, etc) ceva la un preț mai mic decât prețul de piață, trebuie să cedezi ceva. Ce poate ceda Moldova Gazpromului (Rusiei)? Nimic, din ce ne-ar permite ceilalți „parteneri”. Noi putem doar merge „la Peresecina”, pentru a evita o videoconferință la care participă și Putin… Libertatea – costă, sclavia – sugrumă”, a conchis PDCM.

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...