[ X ]
[ X ]
Comentarii25 Septembrie 2021 08:00

Expert: Nu e suficient să spui că vrei retragerea trupelor din stânga Nistrului, trebuie să oferi și un calendar, trebuie să oferi și o perspectivă

Politologul Radu Carp a fost întrebat dacă „pe moment, Republica Moldova este perdantă sau câștigătoare în raport cu Federația Rusă, când abordează dosarul transnistrean?”, informează TRIBUNA.

„În primul rând, pentru dosarul transnistrean, părerea mea este că Republica Moldova trebuie să aibă discuții directe cu Federația Rusă, bazându-se pe anumite principii de soluționare, care pot fi înțelese de oricine. Nu e suficient să spui că vrei retragerea (n.r. – trupelor), trebuie să oferi și un calendar, trebuie să oferi și o perspectivă, trebuie să oferi panorama actelor care trebuie revocate pentru a reinstitui starea de suveranitate a Moldovei asupra acestei provincii. Cu alte cuvinte, trebuie foarte mult profesionalism, tact și să spui exact ce vrei”, a declarat el, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Carp a mai spus, în context, că Republica Moldova trebuie să aibă dialog cu Federația Rusă „și trebuie de oferit ceva în schimb.”

„Și nu Republica Moldova are să ofere ceva la schimb, ci alte state. E un context favorabil, în care Occidentul a oferit ceva la schimb Rusiei, a oferit Nord Stream, deci, se poate folosi un context mai amplu, pentru a începe discuțiile pe această direcție. Problema e simplă – din moment ce i s-au acordat foarte multe concesii Rusiei, prin Nord Stream, ar trebui ca și Europa să ceară anumite concesii pe dosarul transnistrean Rusiei. Cred că așa ar trebui pusă problema și la Bruxelles de către Republica Moldova, dar desigur că asta înseamnă o cunoaștere foarte detaliată a dosarului respective”, a mai spus expertul, adăugând: „Și e de lucru la Chișinău, de văzut toate etapele, cum a trecut acest proiect, cine a fost pentru, cum s-au modificat opiniile.”

Totodată, analistul politic a remarcat că e bine că Maia Sandu a vorbit despre retragerea trupelor și munițiilor în discursul în fața ONU, însă trebuie de văzut și care sunt faptele concrete, că nu e suficient, că „asta s-a mai încercat.” „Strategia de a internaționaliza la nivel maxim problema transnistreană datează demult, cred că a fost o intervenție a fostului prim-ministru Pavel Filip, el a dus la nivelul următor, dacă nu mă înșel, conflictul transnistrean. Dar sigur că nu a avut rezultate pe termen scurt”, a subliniat Carp.

Cristina Gurez

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...