[ X ]
[ X ]
Important23 Septembrie 2021 07:00

Expert, despre „cea mai importantă acțiune în domeniul reformării justiției”: „Cu regret încă foarte puțină lume înțelege”

Nicolae Eșanu, ex-secretar de stat al Ministerului Justiției, expert în justiție, a spus că de ceva timp încearcă să convingă diferite persoane că alegerea noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este pe departe cea mai importantă acțiune în domeniul reformării justiției în următorii 4 ani, or dacă nu se reușește asigurarea alegerii unor persoane integre reforma va eșua, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, cu regret încă foarte puțină lume înțelege că reforma în justiție înseamnă în primul rând numirea (alegerea) persoanelor potrivite la locul potrivit și abia în ultimul rând – reforma instituțiilor și a legislației.

„Instituțiile și legislația sunt doar un instrument, care trebuie să permită oamenilor potriviți să facă schimbările necesare și să-i protejeze pe acestea de influențele din partea puterii legislative și executive. Acestea (instituțiile și legislația) sunt ca bisturiul, pe care persoanele instruite și bine intenționate îl folosesc pentru a salva vieți, iar necărturarii sau persoanele rău intenționate îl folosesc pentru a lua vieți”, a menționat Eșanu într-un comentariu la subiect.

La momentul actual – a mai spus expertul – cadrul instituțional și legislația din Republica Moldova în linii mari sunt conforme standardelor (desigur ca mai este necesara amendarea Constituției și ajustarea legislației, dar asta nu este vital).

„Problema fundamentală sunt oamenii. În primul rând în CSM (pentru a evita interpretările eronate precizez – nu acolo se fac marile ilegalități, dar CSM este principalul vinovat că în justiție vin oameni care nu merită și nu sunt excluși cei care nu merită să rămână. Anume din aceasta cauza îi implor pe cei implicați să facă tot posibilul pentru ca viitoarea componență a CSM să fie constituită din oameni integri. Și cel mai important este să se asigure că judecătorii vor alege candidați integri (este cel mai important deoarece aleg jumătate dintre membrii CSM). Iar aceasta nu va fi posibil dacă nu se vor adopta reguli care să permită verificarea integrității celor care vor candida. Dacă procesele vor continua așa cum decurg astăzi nu prea cred că există multe șanse să fiu auzit. Dar mă încăpățânez să sper”, a conchis el.

 

Cristina Gurez

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...