[ X ]
[ X ]
Breaking news31 August 2021 13:00

„Viață după Parlament există”! Andrian Candu: Am conceput un proiect de afaceri, bun de tot!

Republicat din 13 august 2021

Andrian Candu, președintele Partidului „Pro Moldova”, a fost deputat în perioada 2010-2021, cu o pauză cât a fost vicepremier, ministrul al Economiei – în 2014-2015, și Președinte al Parlamentului de legislatura IX-a, și a declarat, în cadrul proiectului TRIBUNA, că „viață după Parlament există” și e chiar mai bună.

„Încheierea mandatului a fost precedată de atât de multe inepții, injustiție, dezamăgire și lașitate în Parlamentul de legislatura a X-cea, încât nu cred că aș fi putut simți altceva decât un sentiment de eliberare”, a declarat ex-deputatul.

În ceea ce ține de regrete și nereușite, Andrian Candu a spus: „Este dificil să răspund linear la această întrebare, deoarece ca și deputat sunt multe lucruri pe care nu am reușit să le promovăm pentru că am fost într-o opoziție incomodă tuturor majorităților din Parlament. Am avut proiecte bune, lucru confirmat pe proiectele-clone înregistrate, ulterior respingerii proiectelor noastre, de majorități. Am avut pachete legislative foarte necesare pentru perioada pandemică, iar faptul că aroganța nu a permis guvernării să le susțină a dus la rezultate dezastruoase pentru țară în economie, în sistemul sanitar, în educație și, din păcate, consecințele acestei iresponsabilități le suportăm noi toți.

În calitate de om politic am trăit o mare dezamăgire, când partidul din care am făcut parte a trădat angajamentele față de cetățeni pentru câteva funcții ministeriale. Totodată, am reușit să adun oameni foarte diferiți într-un partid nou care, deși nu are încă experiența participării în alegeri, sunt sigur că va avea un debut foarte bun în următorul ciclu electoral. În general, însă, din păcate pentru țară, au fost 2 ani ratați.”

Fostul deputat crede că a reușit multe și e mândru de multe proiecte pe care le-a implementat și care au adus o îmbunătățire reală, nu zgomotoasă, dar sesizabilă pentru oameni.

„Dacă ar fi să urmez trendul, atunci de ce nu m-aș mândri cu promovarea modificărilor la legislație, care au crescut până la media europeană numărul de femei în Parlament, sau pachetul de integritate, care a făcut oamenii să înțeleagă mai bine cât de mult avem nevoie, ca societate și ca stat, de schimbări și de lupta cu corupția, sau parteneriatul cu Ucraina și Georgia, pe care l-am creat și dezvoltat și care acum mă bucur că este continuat în aceiași cheie. Au fost mai multe mandate și, respectiv, sunt multe lucruri făcute, care astăzi par firești, dar au necesitat un efort considerabil în perioada în care au fost promovate”, a menționat președintele de partid.

Întrebat despre lecțiile învățate în perioada cât a fost în Parlament, ex-deputatul a mărturisit: „Am învățat de la cei care m-au trădat și am învățat de la cei care m-au susținut câteva lucruri importante – să rămân loial poziției mele, chiar dacă nu-mi aduce dividende politice sau popularitate.”

După plecarea din Parlament – a subliniat el – viața „este cum trebuie și chiar puțin mai bună.”

„Sunt liber să fac ce-mi place în viața profesională, dar în același timp, am rămas conectat la nevoile oamenilor și am căpătat o sensibilitate mult mai mare față de problemele sociale, economice și care vizează respectarea drepturilor omului în țara noastră”, a declarat ex-Președintele Parlamentului.

Totodată, Andrian Candu a oferit detalii despre noua sa activitate:

„Am conceput un proiect de afaceri, bun de tot! Am adunat profesioniști din mai multe domenii și ne vom concentra pe consultanță. Sunt foarte multe de făcut și foarte puțini oameni care nu doar știu, dar și pot să facă la timp, să facă impecabil și să facă bine tot ce pretind că pot. Noi suntem echipa care întrunește toate aceste calități și, în plus, ne place, suntem pasionați de ceea ce facem.”

Cu referire la noua guvernare, politicianul a spus că nu are așteptări, „decât poate o mare dorință să reușească, nu neapărat de dragul partidului de guvernământ, dar pentru că Moldova are nevoie vitală de succes.”

Întrebat dacă e posibil să-l mai vedem în postura de candidat la funcția de deputat, liderul „Pro Moldova” a spus: „Acum mă preocupă proiectul pe care vreau să-l dezvolt, astfel voi crea locuri de muncă, voi contribui la buget și voi aduce servicii pe care oamenii le așteaptă. Respectiv, fac deja cam tot ce promit, de regulă, politicienii.”

Cristina Gurez

Foto: arhiva personală

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...