[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important6 August 2021 06:30

Expert: O lege privind evaluarea „externă” a titularilor de funcții publice deja există. Inventarea unor proceduri noi sună bine, dar…

Corneliu Gurin, fost procuror general, ex-judecător al Curții Constituționale, în contextul declarațiilor reprezentanților guvernării precum că vor elabora proiecte, aproba regulamente, pentru a evalua activitatea unor șefi de instituții, demnitari, atrage atenția că deja exista o lege și prin aceasta se stabilește o procedură de evaluare „externă” a titularilor de funcții publice, informează TRIBUNA.

„Probabil că puțini își mai amintesc despre existența Legii nr. 271-XVI din 18.12.2008 privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, publicată în MO nr.41-44 art.118 din 24.02.2009, în vigoare până în prezent. Prin respectiva Lege se stabilește o procedură de evaluare „externă” a candidaților și titularilor de funcții publice, cu excepția judecătorilor.

Conform acestei Legi organice, verificarea se efectuează de către Serviciul de Informații și Securitate, în scopul:  a) prevenirii şi combaterii corupţiei în autorităţile publice; b) prevenirii ocupării funcţiilor publice de către persoane care prezintă o ameninţare pentru interesele securităţii naţionale; c) determinării gradului de îndeplinire de către titulari şi candidaţi a cerinţelor de încadrare şi a gradului de respectare a restricţiilor stabilite de lege; d) prevenirii, identificării şi excluderii factorilor de risc; e) stabilirii autenticităţii informaţiilor comunicate de titularii şi de candidaţii la funcţii publice în documentele depuse pentru ocuparea lor; f) realizării măsurilor prevăzute de lege, orientate spre excluderea faptelor ce pot constitui o ameninţare a intereselor securităţii naţionale”, a menționat expertul.

Gurin a precizat că, conform articolului 5 al respectivei Legi, sunt supuși verificării inclusiv titularii şi candidaţii „…a) la funcţiile de demnitate publică ce se ocupă prin mandat obţinut direct, în urma alegerilor, cu excepţia alegerilor parlamentare sau locale, sau indirect, prin numire, specificate în Legea nr.199 din 16 iulie 2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, cu excepţia candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie”.

„Lista funcțiilor de demnitate publică este inclusă în anexa la lege și este destul de mare, incluzând și: – membrii Guvernului; – secretarii de stat; – șefii CNA, SIS, ARBI, SPCSB, SPPS; conducerea BNM; – membrii CEC, ANI, CNPF; – directorii autorităților administrative centrale; – procurorii și membrii CSP/CSM; – directorii mai multor agenții și autorități etc.”, a adăugat el, subliniind că procedurile aplicabile, verificarea rezultatelor și consecințele prezentării unor informații sunt descrise în lege.

„De foarte mult timp nu am auzit demnitari, politicieni sau deputați interesați despre modul de executare a respectivei Legi și despre rezultatele activităților întreprinse în domeniu. Inventarea unor proceduri noi sună bine, dar multe din „novații” – deja au fost inventate și reglementate, trebuie doar să cunoaștem cum să le aplicăm”, a conchis fostul procuror general.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...