[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 August 2021 06:00

Ex-procuror general: Pentru că asta se dorește, să nu fie în sistem anumiți oameni - trebuie să se procedeze la demiteri, nu la evaluări

Corneliu Gurin, ex-procuror general, fost judecător al Curții Constituționale, afirmă că evaluarea „externă” a judecătorilor și procurorilor trebuie să fie credibilă și obiectivă, însă niciuna dintre puterile statului nu o poate evalua obiectiv pe alta, informează TRIBUNA.

Gurin a spus că în cazul în care ar fi o evaluare externă a actorilor din domeniul justiției, atunci „nu și-ar avea rostul CSM și CSP (Instituții constituționale, cu statut reglementat), apoi nici colegiile de calificare, evaluare, disciplină (instituții reglementate în legi organice), proceduri de organizare judecătorească etc.”

„O evaluare „externă” trebuie să fie credibilă și obiectivă, dar niciuna dintre puterile statului nu are valențele necesare ca să evalueze obiectiv pe alta, pot exista doar conflicte și nemulțumiri, respectiv – demiteri. Pentru că asta se dorește, să nu fie în sistem anumiți oameni – trebuie să se procedeze la demiteri, nu la evaluări”, a menționat fostul procuror general.

Din experiență se știe – a mai spus el – cei care au rezultate bune și dau dovadă de profesionalism – au și critici pe măsură, dar și anumite eșecuri (din 100 de dosare oricum „pică” vreo 10. Iar mediocritățile sau codașii, care au vreo 10 dosare rezolvate și doar vreo 2 „picate”, par a fi mai buni, pot fi considerați „integri”, dar: cu greu se poate miza pe rezultate serioase din partea lor, cu atât mai puțin – pe „EI”.

„Dilema e grea, plus că toate schimbările necesită timp, iar timpul cere răbdare, iar această ultimă „calitate” – e foarte greu de impregnat electoratului, fără populism și abuzuri…”, a conchis Corneliu Gurin.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...