[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii21 Iulie 2021 06:00

Expert: Sunt două evenimente mai speciale care au avut un impact asupra prezenței la vot și asupra rezultatului înregistrat la alegeri

„Sunt două evenimente mai speciale care noi considerăm că au avut un impact asupra prezenței la vot și asupra rezultatului înregistrat la alegeri.” Declarația a fost făcută de sociologul Doru Petruți, director general [imas], informează TRIBUNA.

Primul dintre ele – a declarat Petruți – a avut loc în dimineața zilei de 11 iulie când dl. Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA, a postat un grafic privind prezența la vot (vezi imaginea de mai jos). În acest grafic sunt prezentate cifrele de prezență la vot la ora 9:00 pentru fiecare raion în parte. În dreptul Transnistriei, în loc să fie păstrată aceeași referință privind calculul prezenței la vot, sociologul respectiv a calculat cifra de prezență pentru Transnistria ca fiind număr de votanți raportat la cei care au votat în Transnistria la alegerile prezidențiale din 2020. 

„S-a creat astfel impresia că în Transnistria se votează masiv și că este necesară o ripostă din partea alegătorilor de pe malul drept. În realitate, până la acea oră, în Transnistria votaseră circa 12.500 persoane, ceea ce reprezenta o rată de prezență de circa 4.8% (din totalul celor 258.287 câți figurează în Transnistria). Așadar, o rată de prezență chiar mai scăzută decât media la nivel național”, a explicat el, într-o analiză publicată pe imas.md, precizând că graficul a avut foarte multe reacții și distribuiri în rețelele de socializare și a fost utilizat pentru a mobiliza alegătorii.

Potrivit expertului, al doilea eveniment important a fost apelul doamnei Președinte Maia Sandu (11 iulie, în jurul orei 19). „Prezența la vot era destul de scăzută, iar doamna Președinte a făcut un apel prin intermediul contului de Facebook la conștientizarea importanței acestor alegeri și a necesității ca lumea să iasă la vot. Noi considerăm că implicarea doamnei Președinte a avut impact, iar mobilizarea pe ultimul interval de vot (ora 19:00-21:00) a fost atipică în raport cu alte alegeri desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova. Pe acest interval orar au votat pe 11 iulie încă 136 mii cetățeni (ceea ce reprezintă circa 10.7% din totalul celor care au votat în Moldova), iar asta a constituit o cifră de circa 2,5 ori mai mare decât cei care au votat la alegerile prezidențiale 2020 în același interval orar (atunci au votat circa 55 mii alegători, ceea ce ar reprezenta circa 4.3% din totalul celor care au votat în Moldova)”, a menționat sociologul.

Doru Petruți a subliniat că, având în vedere cunoștințele dobândite pe parcursul derulărilor de studii de tip exit-poll în privința comportamentului la vot (în prima parte a zilei la vot se prezintă mai mulți alegători care votează cu partidele de stânga, în timp ce în a doua parte a zilei de vot sunt semnificativ mai activi votanții partidelor de dreapta), consideră că fără acest eveniment important, rezultatele obținute de PAS ar fi fost mai mici (cu cel puțin 2%-3%), iar compararea cu estimările făcute de sondaje ar fi arătat abateri și mai ridicate. 

Cristina Gurez

 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...