[ X ]
[ X ]
Important14 Iunie 2021 07:00

Cele mai de răsunet dosare inițiate și documentate de CNA în ultimele luni

Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat și documentat, în perioada iunie 2020 – iunie 2021, mai multe cazuri de rezonanță. Astfel, TRIBUNA a elaborat un clasament al celor mai de răsunet 10 dosare.

Unul dintre acestea este „Dosarul certificatelor sanitar-veterinare, partea II”:  „Mai mulţi funcţionari ai Direcţiei Municipale Siguranţa Alimentelor Chişinău, inclusiv medici-veterinari, fac obiectul anchetei, desfăşurate de procurorii anticorupţie şi CNA, în dosarele ce vizează corupţia la eliberarea certificatelor sanitar-veterinare agenţilor economici. Ofiţerii CNA au descins cu percheziţii la birourile, domiciliile şi automobilele persoanelor anchetate ca şi continuare a investigaţiilor derulate în aceste cauze, acum câteva luni. Potrivit materialelor acumulate, în principal – a imaginilor video obţinute, s-a constatat că unii şefi ai Direcţiei, în complicitate cu un grup de medici-veterinari, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri şi bani de la agenţii economici, care desfăşurau activitate de comercializare a produselor alimentare  în raza mun. Chișinău, pentru a le perfecta autorizaţiile necesare. Taxa de protecţie, achitată de agenţii economici, presupunea eliberarea certificatelor de calitate, dar şi evitarea controalelor sanitar-veterinare planificate şi altor verificări privind respectarea cerințelor de profilaxie a COVID -19.”

Un alt dosar despre care s-a auzit și s-a scris mult e „Funcţionari şi agenţi economici, bănuiţi de corupţie sistematică la eliberarea certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii în cea mai mare piaţă din capitală”: „Mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, fiind audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Potrivit investigaţiilor, care s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit.”

Clasamentul integral este disponibil AICI.

 

Cristina Gurez 

 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...