[ X ]
[ X ]
Important13 Iunie 2021 10:00

TOP-10 cazuri de rezonanță documentate de CNA pe parcursul ultimului an 

Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat și documentat, în perioada iunie 2020 – iunie 2021, mai multe cazuri de rezonanță. Astfel, TRIBUNA a elaborat un clasament al celor mai de răsunet 10 dosare.

1.Dosarul certificatelor sanitar-veterinare, partea II

Mai mulţi funcţionari ai Direcţiei Municipale Siguranţa Alimentelor Chişinău, inclusiv medici-veterinari, fac obiectul anchetei, desfăşurate de procurorii anticorupţie şi CNA, în dosarele ce vizează corupţia la eliberarea certificatelor sanitar-veterinare agenţilor economici. Ofiţerii CNA au descins cu percheziţii la birourile, domiciliile şi automobilele persoanelor anchetate ca şi continuare a investigaţiilor derulate în aceste cauze, acum câteva luni. Potrivit materialelor acumulate, în principal – a imaginilor video obţinute, s-a constatat că unii şefi ai Direcţiei, în complicitate cu un grup de medici-veterinari, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri şi bani de la agenţii economici, care desfăşurau activitate de comercializare a produselor alimentare  în raza mun. Chișinău, pentru a le perfecta autorizaţiile necesare. Taxa de protecţie, achitată de agenţii economici, presupunea eliberarea certificatelor de calitate, dar şi evitarea controalelor sanitar-veterinare planificate şi altor verificări privind respectarea cerințelor de profilaxie a COVID -19.

2.Funcţionari şi agenţi economici, bănuiţi de corupţie sistematică la eliberarea certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii în cea mai mare piaţă din capitală

Mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, fiind audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Potrivit investigaţiilor, care s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit.

3.Conducători ai AIPA, cercetaţi pentru deturnarea fondurilor de asistenţă externă şi de stat şi perceperea unor comisioane de milioane de la companii agricole             

CNA şi procurorii Procuraturii Anticorupţie instrumentează o cauză penală, începută la 4 ianuarie 2021 pe faptul abuzului de serviciu, comis de un grup de persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Funcţionarii sunt suspectaţi că, prin înțelegere prealabilă cu beneficiarii de subvenții și alţi terţi, au constituit un grup, prin intermediul căruia au obţinut venituri ilicite din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), precum şi din alte surse externe. Schema de obţinere a mijloacelor financiare rezulta în evaluarea pozitivă și aprobarea pentru achitare de către AIPA a cererii de acordare a subvenției, contrar normelor legale.

4. Brokeri vamali, reţinuţi pentru un şir de tentative de mituire a vameşilor. 11 persoane au statut de bănuit în acest dosar

5 brokeri vamali au fost reţinuţi de ofiţerii CNA, procurorii anticorupţie şi angajaţii Direcţiei integritate şi supraveghere a Serviciului Vamal, într-un dosar de corupere activă. Aceştia sunt bănuiţi că, pe parcursul mai multor luni, au săvârşit acţiuni de corupere a vameşilor din cadrul Postului vamal Intern Petricani, prin transmiterea diferitor sume de bani pentru urgentarea procedurii de validare a declaraţiilor vamale. Potrivit materialelor cauzei, brokerii au fost documentaţi în incinta postului vamal în momentele în care transmiteau lucrătorilor vamali documentele însoţitoare ale mărfurilor cu mijloace financiare ataşate. În total, 11 persoane au statut de bănuit în acest dosar.

5.Un avocat din Chişinău a fost reţinut pentru mită de 52 de mii de euro

Un avocat din capitală a intrat în vizorul CNA, după ce a fost denunţat că ar fi pretins mită în valoare de 52 000 de euro de la mama unui inculpat, ale cărui interese le-a reprezentat în instanţele de judecată. Potrivit denunţătorului, banii ar fi fost ceruți pentru a-l scăpa de închisoare, bărbatul fiind învinuit de omor. Din materialele cauzei rezultă că, bănuitul ar fi contactat-o pe mama inculpatului, susţinând că ar avea influenţă asupra unor magistraţi ai Curţii Supreme de Justiţie şi că i-ar putea determina să-i achite feciorul, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. Pentru serviciile sale, avocatul ar fi pretins 45 000 de euro, iar peste un timp – încă 7000 de euro. În total, denunţătorul a transmis personal şi prin terţi suma de 52 000 de euro.

6.Corupţie la perfectarea actelor româneşti   

Agenţi economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România ar face parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influenţă, prin care mai mulţi moldoveni ar fi fost ajutaţi să obţină diverse servicii pentru redobândirea cetăţeniei române, contra cost. Printre acestea se numără: urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naştere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi etc. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5000 de euro. Potrivit datelor anchetei, bănuiţii ar fi folosit diferite platforme pentru a a-şi realiza acţiunile lor pretins ilegale. Toate aceste acţiuni au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, dat fiind faptul că toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale.

7. Mai multe persoane, cercetate penal de CNA într-o amplă schemă de corupţie cu permise de conducere. Sunt vizaţi angajaţi ai ASP, instructori auto şi circa 100 de beneficiari      

O nouă schemă de corupţie, prin intermediul căreia erau eliberate fraudulos permise de conducere, a fost identificată de CNA şi procurorii anticorupţie. Circa 100 de persoane ar fi obţinut permise, fără a fi evaluate în conformitate cu regulamentele existente, iar pentru aceasta ar fi plătit sume cuprinse între 500 şi 2000 de euro unor angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice şi unor intermediari. Potrivit materialelor cauzei, grupul era format din mai multe persoane care aveau rolul de a organiza susţinerea probelor teoretice şi practice, prin programarea prealabilă, peste rând, şi evaluarea candidaţilor cu calificativul admis. Prin intermediul unor terţi, candidaţii transmiteau banii care, în final, erau împărţiţi între membrii grupului. Cazul a fost documentat mai multe luni, iar probele acumulate demonstrează protejarea acestei scheme de către funcţionari din cadrul ASP care, în prezent, sunt bănuiţi că exercitau influenţă asupra membrilor comisiilor de examene.

8. Operaţiune de amploare CNA-Europol. 11 persoane bănuite, dintre care 4 reţinute, într-un dosar al meciurilor trucate        

11 persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională. Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.

9. 6 persoane au fost reţinute în cadrul unor dosare ce vizează schema de îmbogăţire ilicită din vânzarea locurilor de înhumare la cimitirul „Sfântul Lazăr”  

6 persoane, dintre care şeful, adjunctul, contabilul şi alţi angajaţi ai administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău, au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie. Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, toate cele 6 persoane fiind bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir.

10.Schemă de corupţie la Agenţia Naţională a Transportatorilor Auto

8 persoane, printre care foşti şi actuali angajaţi ai Agenției Naționale a Transportatorilor Auto (ANTA), dar şi agenţi economici, au ajuns în vizorul CNA, fiind suspectate de abuz de serviciu şi fals în acte publice.Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme infracţionale, prin care obţineau profituri ilegale din vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor. Potrivit materialelor cauzei penale, pe parcursul anului 2019 până în prezent, ex-factori de decizie, precum și actuali angajați ai Direcţiei servicii publice din cadrul ANTA, ar fi organizat o schemă de corupere sistemică, manifestată prin vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor în Federația Rusă (bilateral/tranzit) către unele companii care nu deţineau acest drept. Deşi aceste autorizaţii sunt cu titlu gratuit, bănuiţii le comercializau contra 200-500 euro pentru o unitate.

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...