[ X ]
[ X ]
Editorial21 Martie 2021 12:00

(EDITORIAL) 13 „de ce-uri” care necesită răspuns în actuala situație politică

De câteva luni bune, mai exact de când țara s-a ales cu un nou Președinte, subiectul principal a devenit dizolvarea Parlamentului, urmată de alegeri anticipate. Chiar dacă nu a fost din start clar și nici acum încă nu e, cum vor fi declanșate și când, în ce condiții, vor avea loc, vedem că pe ele se insistă în continuare, indiferent de criză pandemică, economică etc. Ceea ce e clar acum e că asistăm în continuare la jocuri și poziții principiale, la săgeți aruncate între partidele concurente și la perspective către nicăieri.

În situația actuală, putem constata că multe lucruri rămân necunoscute pentru cei din afara politicii, iar răspunsurile la întrebările de mai jos ar limpezi destul de multe:

 1. De ce avem mai mult nevoie acum: de gestionarea pandemiei sau de alegeri anticipate?
 2. În situația când zilnic în țară sunt înregistrate 1-2000 de cazuri de COVID-19 (fără cei care refuză sau nu mai merg să dea test), de ce e nevoie de o campanie electorală cu întâlniri ale politicienilor cu cetățenii, în localități?
 3. De ce în condițiile când majoritatea spun că sunt pentru un guvern (temporar, de tranziție, anticriză…), unii insistă pe anticipate?
 4. De ce după ce au loc consultări ale șefului statului cu partidele parlamentare despre anticipate și guvern, este înaintat un candidat-surpriză?
 5. De ce în condițiile în care tot mai mulți spun că țara are nevoie de un guvern plenipotențiar se înaintează de două ori candidați care nu vor să fie votați în Parlament?
 6. De ce sunt atât de dorite aceste anticipate?
 7. De ce se crede că un partid ar obține majoritate în Parlament?
 8. De ce se crede că în viitorul Parlament vor fi doar „politicieni onești”…?
 9. De ce mult doritele anticipate sunt explicate de dorința/interesul cetățenilor și nicidecum a/și a intereselor politice…?
 10. De ce e nevoie în Republica Moldova de alegeri în fiecare an?
 11. De ce nu pot politicienii, partidele, cei care ajung la guvernare să lucreze fără condiții, majorități și guverne „confortabile”?
 12. De ce nu-și amintesc politicienii, după ce au fost aleși în diferite funcții, că și-au asumat să lucreze în interesul cetățenilor, indiferent de orice?
 13. De ce până acum, dacă sunt atât de dorite și necesare, alegerile anticipate încă nu au fost declanșate?

Cred că ar fi un exercițiu destul de interesant dacă la aceste întrebări ne-ar răspunde toți principalii actori politici din Republica Moldova. Doar că…sincer! Avem nevoie de răspunsuri sincere. Cele de alt gen sunt pentru campania electorală…

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

 • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

  View Results

  Loading ... Loading ...