[ X ]
[ X ]
Important13 Martie 2021 09:00

(INTERVIU) Violeta Ivanov: Formațiunea noastră va avea un cuvânt greu de spus și în viitorul Parlament

Interviu cu Violeta Ivanov, vicepreşedintă a fracțiunii parlamentare a Partidului politic „ŞOR”, președintă a Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană

Doamna Ivanov, ce v-a determinat să candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova?

Am decis să candidez la funcția de Președinte al Republicii Moldova din mai multe motive, toate fiind importante în egală măsură. Consider că abilitățile și cunoștințele pe care le-am acumulat în cei peste 30 de ani de activitate în structurile de stat, în special în funcția de ministru al Mediului, dar și în funcția de Președinte a trei comisii parlamentare permanente, inclusiv Comisia politică externă și integrare europeană, puse în slujba cetățeanului din poziția de Președinte al țării ar fi adus multă valoare adăugată instituției prezidențiale. Mai ales că șeful statului are mai multe atribuții ce țin de domeniul politicii externe, iar eu am condus și numeroase delegații internaționale. Consider că, studiile superioare în domeniul ingineriei, studiile obținute la Academia Studiilor Diplomatice din Geneva, titlul de doctor în științe geonomice, experiența acumulată atunci când am reprezentat țara noastră, iar în unele cazuri chiar și țările Europei de Est, Caucaz și Asia Centrală la cel mai înalt nivel la diferite foruri internaționale, cum ar fi Summit-ul Mondial al ONU, care a avut loc la New York, sau Fondul Global de Mediu, unde am avut calitatea de membru al Consiliului și multe altele, au demonstrat și demonstrează în continuare că am suficientă experiență și capacități profesionale pentru a implementa proiecte strategice de dezvoltare social-economică și prosperare a Republicii Moldova.

Am acceptat să candidez și din dorința de a reabilita, dacă vreți, imaginea acestei funcții, care, din păcate, a fost discreditată, devenind o monedă de schimb în jocurile politice de culise.

Un alt factor ce m-a determinat să candidez este echipa care mă susține. Este echipa care prin fapte concrete a demonstrat că poate transforma Moldova într-o țară prosperă și la care visează moldovenii din ‘90 încoace.

În general, de ce ați ales să reprezentați Partidul politic „ȘOR”?

Nu cred că trebuie să mai repet că anume Partidul „ȘOR” a fost și rămâne singurul partid politic, care, oriunde administrează localitățile, a muncit, muncește și realizează tot ceea ce promite. Nu cred că mai este nevoie să vă amintesc de orașul Orhei și ce am reușit să facem acolo în doar câțiva ani. Sau de Taraclia și cele peste 100 de sate și comune în care realizăm acum proiecte de infrastructură.

Am decis să mă alătur echipei Partidului „ȘOR” pentru a putea aplica experiența managerială și politică în implementarea unor proiecte de dezvoltare a țării. Spre deosebire de alte formațiuni, Partidul „ȘOR” s-a recomandat ca o formațiune edificatoare, preocupată real de problemele oamenilor.

Un alt factor care m-a determinat să vin în echipa tânără a lui Ilan Șor este faptul că formațiunea este de orientare social-democrată, iar această doctrină și valorile ei le împărtășesc și eu în toată cariera mea politică.

Cu ce impresii ați ieșit din campania electorală?

Profit de această ocazie pentru a le mulțumi încă o dată tuturor cetățenilor cu care am interacționat până, în perioada, dar și după campania electorală. În cele patru săptămâni de campanie am discutat, probabil, cu zeci de mii de oameni. Am avut sute de întâlniri în peste o sută de localități din toată țara. De la nord la sud, la Briceni, Cahul sau Chișinău, am întâlnit oameni dezamăgiți. Indiferent dacă sunt ruși, ucraineni, bulgari, găgăuzi sau moldoveni, indiferent de limba pe care o vorbesc, indiferent dacă trăiesc la sat sau la oraș, oamenii sunt dezgustați de calitatea clasei politice de la noi, de lupta pentru putere, de divizarea în „ai noștri” și „ai voștri”, de discuțiile interminabile în privința vectorului politicii externe, în timp ce țara se afundă tot mai mult în sărăcie.

În această perioadă am discutat problemele majore cu care se confruntă țara noastră și soluțiile pentru fiecare problemă în parte. Printre măsuri este instituirea monopolului de stat la importul și comerțul cu produse din tutun și alcool. Este nevoie să renaștem industria prelucrătoare fără de care sectorul agrar are șanse reduse să prospere. Problemele sociale sunt, însă, cele mai dureroase la noi. În toate deplasările pe care le-am avut în țară, primul lucru care mi-a atras atenția au fost satele pustiite, casele părăsite, bătrânii lăsați în voia sorții. Pot spune cu inima deschisă că programul nostru „Moldova-2024”, pe care l-am prezentat în această campanie, este programul nostru, al tuturor.

În ce măsură sunteți mulțumită de rezultatul din alegeri?

În pofida condițiilor inegale de luptă politică, fiind singurul candidat fără cont bancar aproape întreaga campanie electorală, pentru că așa au vrut unii de la guvernare, având la dispoziție mai puțin de 30 de zile pentru a face campanie, dar și nefiind lider de partid, cred că am obținut un rezultat foarte bun. Cel mai prețios lucru este experiența politică acumulată. Alături de echipa mea, am demonstrat că și în condiții inechitabile poate fi făcută o campanie curată, fără a-ți denigra și ataca contracandidații.

În plan parlamentar, cum a fost anul 2020 pentru Dvs.?

Îmi pare rău că partidele care au guvernat și guvernează țara au adoptat o agendă politică falsă. Au alunecat din nou în dispute geopolitice inutile, în loc să-și concentreze eforturile pe rezolvarea problemelor țării. Regret că disputele acestea au dus la adâncirea divergențelor și nu au consolidat clasa politică pentru un proiect de țară, așa cum am propus eu în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

Pe de altă parte, mă bucur că în anul 2020, în pofida dificultăților, am reușit să implementăm mai multe proiecte importante sociale și de infrastructură în localitățile țării conduse de colegii noștri. De asemenea, în baza solicitărilor cetățenilor, am elaborat și înaintat un șir de proiecte de legi, multe dintre care au fost aprobate, cum ar fi micșorarea vârstei de pensionare, stoparea majorării cotei TVA în sectorul agrar, asigurarea cu medicamente la prețuri decente a cetățenilor din localitățile unde nu sunt farmacii prin intermediul farmaciilor mobile, sprijinirea cu câte 100 de mii de lei a familiilor medicilor care și-au pierdut viața în combaterea infecției COVID-19 etc.

Cum credeți că va evolua situația politică în 2021?

Va fi un an politic complicat, un an electoral. Partidele și politicienii vor fi puși în fața situației de a susține un nou examen. Mulți vor rămâne repetenți și puțini îl vor promova. Cred că va fi un an politic ce va demonstra cât de „coaptă” este clasa noastră politică. Mă refer la cei care vor ajunge în viitorul Parlament. Să fim realiști, niciun partid politic nu va obține majoritatea în Legislativ, astfel că politicienii vor fi puși în situația să caute compromisuri la masa de dialog. Partidul „ȘOR”, așa cum a declarat și până acum, este gata de dialog cu orice forță politică. Vă asigur că formațiunea noastră va avea un cuvânt greu de spus și în viitorul Parlament.

Ce priorități aveți în continuare?

În calitate de vicepreședintă a fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” și de Președintă a Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, voi continua să muncesc asiduu în beneficiul cetățenilor și al țării. De exemplu, în propun pentru acest an să semnăm acorduri cu statele în care diaspora noastră este reprezentativă privind recunoașterea reciprocă a permiselor deb conducere, a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice, dar și acorduri ce vor permite cetățenilor noștri care muncesc peste hotare să beneficieze de toate cele 3 categorii de pensii: pentru limită de vârstă, de dizabilitate și de urmaș, indemnizația la nașterea copilului și pentru creșterea copilului, ajutor în caz de deces și indemnizația pentru accidentele de muncă.

Pe linie de partid, voi continua, alături de colegi, să elaborez inițiative sociale în sprijinul cetățenilor. Toate prevederile importante din platforma mea de candidat la prezidențiale se vor regăsi în agenda noastră pentru 2021. Noi știm să ne respectăm angajamentele, noi știm ce înseamnă să fim responsabili.

Sper că în anul 2021 vom avea parte de vești bune, în sensul că vom începe să ieșim din criza COVID-19, fapt ce va permite ca și economia să-și revină.

Cum vedeți viitorul Partidului „ȘOR”?

În ultima perioadă, Partidul „ȘOR” a arătat o creștere multilaterală. Este partidul de care cetățenii își leagă speranțe mari. Asta se datorează faptului că formațiunea își onorează cu responsabilitate angajamentele asumate față de oameni, realizează proiecte importante în comunități și îi motivează pe cetățeni să-și iubească localitățile de reședință și țara. Partidul „ȘOR” este unul dintre partidele cele mai numeroase și puternice din țară, iar acest proces, sunt convinsă, va continua și în timpul ce urmează.

 

Sursa: Almanah Politic-2020

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...