[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Martie 2021 10:00

(INTERVIU) Igor Dodon: Voi rămâne în slujba cetăţenilor Republicii Moldova şi voi contribui pe toate căile ca ţara noastră să ajungă prosperă

Interviu cu Igor Dodon, Preşedinte al Republicii Moldova în perioada decembrie 2016 – decembrie 2020, lider al socialiştilor

Dle Preşedinte, în opinia Dvs., cum a fost anul politic 2020?

Un an greu, marcat puternic de pandemia de COVID-19, de criza economică, ce a urmat pandemiei, de secetă, dar şi de alegerile prezidenţiale. A fost anul în care, împreună cu colegii, a trebuit să ne asumăm întreaga responsabilitate pentru soarta ţării. În timp ce alţii îşi vedeau de interesele lor partinice, dar şi personale, noi a trebuit să facem tot posibilul pentru ca situaţia să fie sub control, proiectele vitale ţării să continue, oamenii să primească la timp pensiile şi salariile etc. Într-un cuvânt, a trebuit să facem totul pentru a asigura buna administrare a treburilor publice şi mă bucur că lucrul acesta ne-a reuşit. În general, ultimii ani au fost cei mai dificili din istoria modernă a RM, după conflictul de pe Nistru din 1992.

Cum aţi califica colaborarea avută în 2020 cu Guvernul şi Parlamentul?

Dacă e să vorbim de colaborarea cu Prim-ministrul şi cu Preşedintele Parlamentului, atunci aş zice că a fost una excelentă. Anume graţie dialogului permanent şi consistent pe care l-am avut, dar şi graţie faptului că ne-am conjugat eforturile şi am stabilit de comun acord priorităţile şi căile de realizare a scopurilor trasate, s-a reuşit guvernarea eficientă a Republicii Moldova. Dacă nu era această colaborare bună, cu siguranţă situaţia ar fi scăpat de sub control şi ţara ar fi alunecat în prăpastie. Ţin să le mulţumesc şi pe această cale Dnei Preşedinte a Parlamentului, Zinaida Greceanîi şi Dlui Prim-ministru Ion Chicu pentru buna noastră colaborare în interesul ţării. Şi, apropo, în 2020 m-am convins că am făcut cea mai bună alegere atunci când am încredinţat funcţia de Prim ministru Dlui Chicu. S-a descurcat de minune cu misiunea dificilă pe care a avut-o.

Şi cu majoritatea membrilor Guvernului am avut o bună colaborare în interesul ţării, dar şi cu deputaţii socialişti, care, de asemenea, au depus eforturi constant pentru a depăşi toate problemele cu care s-a confruntat Republica Moldova în acest an extrem de dificil. Din păcate, acelaşi lucru nu-l pot spune şi despre cei din opoziţie…

Ce aveţi în vedere?

Şi în 2020 opoziţia a dat dovadă că nu are capacitatea de pune interesele ţării, mai presus decât cele de partid. Noi nu le-am cerut să ajute la gestionarea situaţiei complicate, fără precedent în care s-a pomenit Moldova – Slavă Domnului avem suficiente capacităţi pentru a ne descurca şi singuri! Dar, reieşind din specificul situaţiei, puteau cel puţin să nu încurce. Uneori pur şi simplu nu puteam să înţeleg comportamentul de care dădeau dovadă reprezentanţii opoziţiei – speculau pe probleme grave ce ţineau de sănătatea oamenilor, de interesele strategice ale ţării şi toate astea se făceau cu un singur scop – să obţină dividende politice.

Dar, dintr-un anumit punct de vedere, comportamentul opoziţiei putea fi înţeles – 2020 a fost an electoral, iar în astfel de ani învinge cel care e mai activ şi mai convingător.

Sau cel care manipulează mai mult şi mai bine. Dacă tot v-aţi referit la alegerile prezidenţiale din acest an, vreau să vă spun că niciodată nu s-a manipulat şi nu s-a minţit mai mult decât în acest an. Şi au făcut-o reprezentanţii opoziţiei şi cei care lucrau pentru ei. Amintiţi-vă de acele investigaţii mincinoase care apăreau ca ciupercile după ploaie – dirijate din acelaşi centru de comandă, în care nu era nimic adevăr şi toate aveau un singur scop – să lovească în mine, inducând în eroare opinia publică. Sau amintiţi-vă de declaraţiile mincinoase ale opoziţiei că alegerile vor fi fraudate. Sau de manipulările masive care se făceau seară de seară în studiourile anumitor televiziuni.

Două lucruri importante trebuie să reţinem despre alegerile prezidenţiale din acest an: niciodată în istoria RM puterea nu a avut un comportament atât de corect în raport cu alegerile şi, cred că, acest lucru ar fi cazul să-l recunoască şi reprezentanţii opoziţiei; niciodată opoziţia nu a desfăşurat o campanie electorală mai murdară ca în 2020.

Dar, indiferent de aceste constatări, le-aţi oferit celor din opoziţie şi Guvernul după alegeri. Mai precis, i-aţi invitat să-şi asume responsabilitatea pentru guvernare, asigurându-i că socialiştii vor vota orice Guvern propus de noul Preşedinte, Maia Sandu.

Dacă aţi observat, după alegeri ei începuseră o nouă campanie masivă de manipulare a opiniei publice, minţind că noi nu vrem să cedăm puterea. Le-am oferit Guvernul atât pentru a le demonstra că sunt nişte mincinoşi şi că noi nu ne ţinem de putere cu orice preţ, cât şi gândindu-ne la sănătatea oamenilor. Aţi văzut că, pentru a-şi atinge scopurile, scoteau oamenii în stradă pe timp de pandemie, expunându-i unor riscuri enorme. Noi le-am spus: vreţi Guvernul, poftim luaţi şi guvernaţi, dar nu vă jucaţi cu sănătatea oamenilor!

Şi încă un moment important – marea deosebire dintre noi şi cei din opoziţie este că noi niciodată nu vom merge la aplicarea forţei şi a violenţei pentru putere. Ei erau gata să o facă! Amintiţi-vă de declaraţiile războinice despre maidanele, revoluţiile şi nu mai ştiu ce pe care sugerau că erau gata să le organizeze, dacă Maia Sandu pierde alegerile. Noi, spre deosebire de ei, avem capacitatea de a ceda puterea paşnic şi niciodată nu vom accepta să o preluăm prin vărsări de sânge!

Fiind un interviu de bilanţ, nu pot să nu vă întreb cum a fost mandatul Dvs. de Preşedinte?

Au fost patru ani de luptă continuă. Şi nu de luptă cu oponenţii politici, ci pentru realizarea promisiunilor făcute cetăţenilor. Nu a fost uşor, dar mă mândresc cu faptul că, în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova, am reuşit să contribui la promovarea unei politici externe echilibrate; să folosesc atribuţiile constituţionale pe care le are şeful statului pentru a fortifica securitatea ţării; să contribui la depăşirea situaţiilor de impas politic, identificând cele mai bune soluţii la acel moment pentru cetăţeni; să iniţiez şi să promovez importante proiecte sociale de nivel naţional; să contribui la soluţionarea problemelor cu care se confruntau exportatorii; să mă implic şi să ajut oamenii care la anumite etape au avut nevoie de suport etc.

Totuşi, recunosc că multe probleme au rămas nesoluţionate din cauza luptelor politice ce s-au dus în toţi aceşti ani, unii politicieni specializându-se în obstrucţionarea Preşedintelui. Au fost o mulţime de cazuri când iniţiativele şi acţiunile mele au fost blocate, iar oponenţii au făcut totul ca eu să nu reuşesc în soluţionarea unei sau altei probleme.

Dar, dincolo de aceste aspecte mai puţin plăcute legate de mandatul meu de Preşedinte, au fost multe momente când m-am simţit cu adevărat mândru pentru Republica Moldova, pentru cetăţeni. Am fost în contact permanent cu oamenii, am vizitat de nenumărate ori fiecare raion al ţării, iar în timpul acestor vizite m-am convins că avem oameni minunaţi, avem o ţară pentru care se merită de depus şi în continuare efort.

Şi, desigur, făcând un bilanţ, nu pot să nu remarc că una dintre cele mai mari realizări din aceşti ani a fost că am reuşit să debarcăm de la putere regimul oligarhic ce a condus Moldova până în 2019.

Apropo, aţi calculat câţi cetăţeni aţi primit în audienţă?

Dacă nu greşesc, în adresa mea în calitate de Preşedinte au venit, în anii de mandat, peste 12 000 de petiţii, iar în audienţă au fost primite peste 15 000 de persoane. Apropo, în calitate de Preşedinte, am vizitat cred că peste 700 de localităţi şi am interacţionat direct estimativ cu minimum 80-90 mii de oameni.

Câte vizite peste hotare aţi avut în calitate de Preşedinte?

În total, am efectuat 66 vizite peste hotarele Republicii Moldova, dintre care: 62 vizite de lucru şi 6 vizite oficiale. În cadrul vizitelor, am avut 29 întrevederi cu șefi de state, 10 întrevederi cu președinți de Parlament, 10 întrevederi cu prim-miniștri şi 16 întrevederi cu reprezentanți ai diasporei moldovenești în statele de destinație.

Ştim că aţi avut, pe durata mandatului, şi întrevederi cu liderul transnistrean…

Pe durata mandatului de Președinte al Republicii Moldova, am avut şapte întrevederi cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. În anul 2017 am avut două întâlniri, în 2018 – trei, în 2019 – două. Scopul principal al întrevederilor a fost promovarea dialogului la nivel de Președinte al Republicii Moldova și de lider al Transnistriei. Mă bucur că am reuşit să menţinem echilibrul într-o problemă atât de dificilă, cum e cea transnistreană, şi chiar să avansăm pe anumite dimensiuni. Este foarte important ca echilibrul să fie menţinut şi în continuare şi îi doresc succesoarei mele să intre în esenţa tuturor aspectelor ce ţin de această problemă. Or, o declaraţie pripită sau nedocumentată poate distruge tot ce noi am construit atât de greu în aceşti ani.

Ce veţi face în continuare?

Voi rămâne în slujba cetăţenilor Republicii Moldova şi voi contribui pe toate căile ca ţara noastră să ajungă prosperă.

Sursa: Almanah Politic-2020

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...