[ X ]
[ X ]
Important25 Februarie 2021 21:22

Azerii din Moldova au comemorat victimele genocidului Hodjalî

Pe 25 februarie, în sala de conferințe a Hotelului Time din Chișinău, împreună cu Ambasada Republicii Azerbaidjan în Moldova, a avut loc un eveniment comemorativ dedicat aniversării a 29 de ani de la genocidul Hodjalî comis de armeni împotriva azerilor în timpul primului război Karabakh.

La eveniment au participat și: Dumitru Diacov, președintele fracțiunii Partidului Democrat din parlamentul moldovenesc; Vladimir Odnostalco și Nichita Țurcan, deputați ai Partidului Socialiștilor; Vitalie Andrievschi, Directorul Institutului pentru Politici Eficiente din Moldova, Doctor în Științe Istorice, politolog; reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Moldova, ambasadorul Bulgariei, diplomați ai ambasadelor Turciei, Ungariei, Rusiei, Ucrainei și Belarusului, reprezentanți ai comunităților turce, evreiești, georgiene și ale altor comunități care locuiesc în țară, studenți azeri și locali, precum și un număr de reprezentanți ai mass-mediei moldovenești.

Vorbind la eveniment, deputatul Diacov a condamnat tragedia Hodjalî comisă de armeni, a vorbit despre importanța coexistenței pașnice a popoarelor, a abordat problema integrității teritoriale a Moldovei, a menționat că popoarele noastre au suferit tragedii similare și-au exprimat solidaritate în memoria masacrului.

În cadrul evenimentului, politologul Andrievschi a remarcat dezvoltarea cu succes atât a sferelor politice, cât și a celor socio-economice din Azerbaidjan, timp de mulți ani.

„Azerbaidjanul va crește rapid, va reabilita regiunile distruse de armeni. Ca rezultat al politicii de perspectivă a liderului azer, au fost implementate diferite proiecte la scară largă în regiunile eliberate. Bunăstarea armenilor va crește împreună cu azerii care locuiesc în aceste regiuni “, a spus el. Andreivschi a menționat că acesta este un exemplu pentru oamenii care trăiesc în astfel de conflicte.

Vorbind la eveniment, deputatul Odnostalco a subliniat importanța factorului uman, subliniind că tragedie Hodjalî a fost rezultatul unor pași politici greșiți întreprinși în interes personal, iar comunitatea azeră din Moldova este un exemplu de coexistență pașnică cu alte popoare.

La ceremonia de comemorare, deputatul Țurcan a reamintit masacrul Holocaustului împotriva evreilor și a spus că înțelege ororile genocidului împotriva unui popor, apoi a subliniat că țările ar trebui să se străduie pentru o soluție pașnică la toate problemele.

În discursul său final, ambasadorul Gudsi Osmanov a mulțumit oaspeților pentru eveniment, le-a spus adevărul despre masacrul din Hodjalî, a numit tragedia una dintre cele mai atroce crime împotriva umanității și a vorbit despre politica provocatoare a armenilor față de Nagorno-Karabakh.

Publicul a privit și un documentar care prezintă toate ororile tragediei.

La finalul evenimentului, oaspeții au decis să trimită un apel Parlamentului Republicii Moldova pentru a recunoaște masacrul din Hodjalî drept genocid.

La final, au fost citite rugăciuni în memoria celor uciși în Hodjalî și Marele Război Patriotic, iar participanții au depus flori în fața unui colț cu fotografii  dedicat victimelor tragediei.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...