[ X ]
[ X ]
24 Februarie 2021 10:00

Opinie, după decizia Curții Constituționale: Probabil dacă nu exista decizia din 6 august 2020, existau mai multe argumente juridice

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Era absolut în afara oricărei logici să se fi venit cu o altă decizie. Despre aceasta scrie Victor Nichituș într-un nou comentariu, informează TRIBUNA.

Jurnalistul a notat că, dacă s-ar fi întâmplat așa ceva judecătorii constituționali și-ar fi călcat în picioare hotărârea din 6 august 2020 în care era expus – cu subiect și predicat – faptul că marja discreționară a președintelui pentru numirea unui prim ministru este limitată în cazul în care există o majoritate parlamentară formalizată.

„Olesea Stamate a avut o pledoarie bună, dar a plecat în construirea argumentațiilor de la rațiuni politice și mai puțin juridice (pentru că ele aproape nu existau). Probabil dacă nu exista decizia din 6 august (n.r. – 2020), existau mai multe argumente juridice. Curtea Constituțională a demonstrat că este deasupra intereselor politice, că preferă să fie un arbitru (nu un jucător) al acestor interese și că își respectă propriile decizii. Mai mult – îndemnul făcut în punctul trei al deciziei, în care fracțiunile parlamentare și instituția prezidențială trebuie să poarte noi consultări, reprezintă o deschidere pentru alcătuirea unei noi configurații parlamentare la care să participe mai multe fracțiuni și grupuri parlamentare”, a subliniat el, pe Facebook.

Cristina Gurez

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...